Читај ми!

Ускоро санација старог Генералштаба

Ни 16 година после НАТО интервенције на СРЈ многи објекти оштећени у бомбардовању још нису обновљени. Иако на једној од најскупљих и најатрактивнијих локација у београдској Улици кнеза Милоша, урушена зграда Генералштаба још је у истом стању. У Министарству одбране најављују почетак реконструкције.

Шест година после бомбардовања – 2005. године здање архитекте Николе Добровића проглашено је спомеником културе. То значи да не сме да мења првобитни облик, било да остане у власништву државе или да буде продата и промени намену.

За зграду А стручњаци су проценили да постоји опасност од њеног урушавања, тако да је неопходна њена што скорија санација.

Капетан корвете Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране, рекао је за РТС да ове године планирају највеће радове када је реч о рушењу и санацији објекта А старог Генералштаба који је највише оштећен у НАТО бомбардовању.

"У наредних месец дана, расписаћемо тендер за избор извођача радова. Када се тендер буде завршио, почећемо и са рашчишћавањем ових зграда", рекао је Кривокапић.

Он је напоменуо да је пројекат и студију за рушење радио Институт за материјале.

"Један од услова који је поставио Завод за заштиту споменика јесте да након ових радова објекти буду у том стању да згради буде враћен првобитни изглед. У том смислу, добили смо сагласност да рушимо централни део зграде, што је отприлике 3.000 квадратних метара, док ће осталих 2.000 квадрата бити учвршћено и урађена додатна стабилизација тих делова зграде", објаснио је Кривокапић.

Према његовим речима, приликом извођења радова доћи ће до измена у саобраћају јер ће се учвршћивати еркери који се надвијају над Немањином улицом.

Истиче да је план Министарства одбране и Војске Србије да у наредном периоду рашчисти све објекте који су порушени у НАТО бомбардовању 1999. године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара