Штрбац: Основа за процесуирање ратних злочинаца из "Олује"

Пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде су основа за процесуирање починилаца ратних злочина над Србима у Хрватској, за које нико није одговарао, али и за накнаду штете, оценио је председник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Саво Штрбац је изјавио за Спутњик да нису исцрпљене све правне могућности како за кривичну одговорност тако и за накнаду штете прогнаним и убијеним Србима, преноси Танјуг.

"У закључцима пресуде Међународног суда правде, по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид децидирано речено да је 'Олуја' етничко чишћење испланирано на брионском састанку Фрање Туђмана са војним и политичким естаблишментом", подсетио је Штрбац.

Штрбац је предочио да је било убистава и у колони избеглица и над Србима који су из разних разлога остали на својим огњиштима па су побијени, додајући да је све је то константовано у пресуди Међународног суда правде.

Сматра да је пресуда преузела и оснажила све што је Претресно веће Хашког трибунала утврдило у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, у којој се каже да су били чланови удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ био присилно и трајно исељавање Срба са подручја Крајине.

Жалбено веће које их је касније ослободило, појашњава Штрбац, образлагало је један сегмент из те првостепене пресуде који се тиче правила од 200 метара приликом гранатирања и на томе је срушило првостепену пресуду.

"Али, није демантовало оно што Хрвати желе да прикажу - да им је та жалбена пресуда очистила од свих прљавштина 'Олују'. Не, није. То је констатовано у пресуди МСП, постоје делови пресуде који се само тим баве", прецизира Штрбац.

Наводи да сва та утврђења и закључи имају исту снагу као пресуде националних судова, што значи да ако је констатовано да су се десила убиства у којима је учествовала Хрватска, то пружа основ за тражење исплате накнаде штете породицама.

"Управо у том делу много може да помогне Србија. Да се задржи тим правника и да настави да ради, јер има шта да ради. Такође, ако је речено да хрватски генерали нису криви, јесте неко други", констатује Штрбац.

Он је подсетио да су Срби из Крајине пред Федералним судом у Чикагу тужили МПРИ, удружење које окупља пензионисане америчке генерале, тражећи накнаду за нематеријалну штету за изгубљеним завичајем у износу од 10,5 милијарди долара, због саучесништва ове организације у извршењу геноцида.

Штрбац каже да на сваког Србина који се врати у Хрватску, њих пет напусти ову државу, додајући да је на последњем попису, број Срба био је 186.000.

"Хрватски премијер Милановић је рекао да су створени услови за повратак, а ја кажем да нису. Људи не беже од добра. Хрватска тврди да се 133.000 Срба вратило од 'Олује', а истраживања УНХЦР-а кажу да је од те бројке само 38 одсто преостало у Хрватској, да се 45 одсто вратило поново у земље избеглиштва, а да је 17 одсто умрло", навео је Штрбац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије