Читај ми!

Срби и Хрвати, тако близу, а тако далеко

Након прославе "Олује" у Хрватској и Дана жалости у Србији, Хрвати Србе још више мрзе, наслов је текста словеначког "Дела". Има ли истине? Да ли бисте ви имали нешто против да Хрват буде ваш комшија, шеф, зет? Такозвана етничка дистанца између Срба и Хрвата није мерена од 2010. али стручњаци кажу - она се осећа као температура, а јаз се у оваквим ситуацијама повећава.

Да ли су односи Срба и Хрвата данас супротстављени као парада и парастос? Дистанца није измерена, али је, кажу стручњаци, као температура- може се осетити.

Професор на Филозофском факултету у Београду Драган Попадић рекао је да свакако људима као прве теме о којима се размишља падају на памет осећај неправде, рат који су преживели, приче о томе ко је ту крив, а ко не, а све то доприноси да етничка дистанца у овим тренуцима буде знатно већа него у неким нормалним ситуацијама.

Етничку дистанцу између два народа не стварају реалне, животне ситуације, већ поруке политичара. У случају Срба и Хрвата последњи пут је мерена 2010.

Резултати су показали да се трећина анкетираних Срба противи да са Хрватима живи у истој земљи, нешто више их не жели за комшије, 42 одсто би се противило томе да им Хрват буде шеф. Најмањи јаз између два народа био је и 60-их година прошлог века, само 15 година након завршетка Другог светског рата.

"Aли да је тај период био довољан да се успостави таква врста свести, идеологије, код људи, да братство и јединство како се сада иронично на то гледа, буде свакодневица људи који ту живе", каже Поповић. 

Свакодневницу су и 60-их и 90-их креирале политичке поруке и намере. Тако су и 90-их односи Србије и Хрватске поново заоштрени. Од "Олује" је прошло 20 година, и јаз се није драстично смањио.

Познаваоци прилика то објашњавају политиком формирања националних идентитета, праћеном говором мржње. Данас су говори блажи, и односи бољи.

Душан Јањић из Форума за етничке односе рекао је да ХДЗ и СНС имају заједничке интересе, како међусобне тако и преко немачког ЦДУ и ЦСУ - обе странке играју на то да им је приоритет Србија, односно Хрватска.

Према његовим речима, док је тако, не треба очекивати велику љубав, али ни екцесне облике хрватско-српских сукоба.

Али "Олуја" ће, верују стручњаци, остати једно од нерешених или нерешивих питања. И док је тако, етничка дистанца и с једне и с друге стране неће бити мања. Хоће, ако тако реше политичари. Примери за то су Немци и Французи или још бољи Немци и Пољаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара