Читај ми!

Одаловић: Хрватско друштво није спремно да прими Србе

Председник Комисије за нестале и државни секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић каже да данас од 11.000 несталих има око 3.000 Срба, независно од тога на ком простору су нестали, да ли у Хрватској, БиХ или на Косову и Метохији. Истиче да је јучерашњим обележавањем Дана сећања на страдања и прогон Срба послата добра и достојанствена државничка порука.

Председник Комисије за нестале и државни секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је много оних који током акције "Олуја" нису стигли до Србије.

"Оне који нису успели да стигну до Србије налазимо најчешће на гробљима широм Хрватске. Не смемо заборавити ни 'Бљесак', који има сличан сценарио као 'Олуја', и то Хрватска мора да прихвати. Ми, према евиденцији, тражимо још око 1.700 Срба који се воде као нестали. То говори да је ово питање било изузетно запостављено, али је важно за нормализацију укупног стања", каже Одаловић.

Истиче да србофобија није основна одлика само хрватске културе данас.

"И на хрватској политичкој сцени имамо агресиван однос према злочинима, заправо негирање злочина. Што се тиче административних проблема приликом повратка Срба у Хрватску, њих има изузетно много и то није питање наших људи већ Хрватске и њеног односа према томе. То говори да хрватско друштво није зрело да прими Србе и са тим морају да се суоче ако хоће квалитет односа", сматра Одаловић.

Каже да се Србија суочила са својим злочинама, али да Хрватска није, као ни БиХ.

"Ми данас од 11.000 несталих имамо око 3.000 Срба, што значи да су у овом тренутку трећина несталих Срби. Да ли су у Хрватској нестали, на простору БиХ, на територији КиМ, међу несталима је највише Срба", истиче Одаловић.

Каже да је јучерашњим обележавањем Дана сећања на страдања и прогон Срба послата добра и достојанствена државничка порука.

"Добро је да се на такав начин први пут односимо према свим српским жртвама и ово је сећање на њих. Србија је смогла снаге да каже шта се тамо десило и да то не може да се заборави, али морамо да градимо мостове за будући заједнички живот", додаје Вељко Одаловић.

Нада се, каже, да ће међународна јавност, која је имала активно учешће у овим дешавањима, почети другачије да гледа на та дешавања.

"Не знам шта славе Хрвати, то није на понос ниједне војске. Не треба заборавити да су многи страни генерали активно учествовали у припреми свих ових акција и многи од тих генерала данас пишу мемоаре", објашњава Одаловић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара