Читај ми!

Да ли су пропале четири тоне крвне плазме

Наводи медија да су четири тоне крвне плазме пропале, за сада нису потврђени. Да ли је штета учињена или ће плазма ипак бити искоришћена, одлучиће комисија која у среду узима узорке. Наиме, од седам тона које се чувају у Институту за трансфузију крви, четири су спорног квалитета због прошлогодишњег квара на систему за хлађење.

Уместо на -25 степени, плазма је 20 сати била хлађена на само -5 степени Целзијуса због квара на једној од две хладњаче Института за трансфузију крви. Квар је у више наврата отклањан. Пад температуре може истопити 60 одсто залиха. Поставља се питање – ко је одговоран.

"Одговорност сигурно постоји на држави која треба о нама као државној институцији да води рачуна, али део одговорности лежи и на нама – да можда нисмо били довољно агресивни да се држави, која нема довољно пара, представимо као приоритет", каже Оливера Савић са Института за трансфузију крви.

Ипак, не може се рећи да нису били упорни. Шест година конкуришу са пројектом за обнову 30 година старог центра за фракционисање крвне плазме, због чијег застоја у раду је дошло до гомилања плазме у магацинима. Ове године, није радио два месеца.

Бранимир Кешељ са Института за трансфузију каже да за сада нема одговора од надлежног министарства.

Министарство ни данас није дало одговоре. Незванично, подржавају актуелно руководство, а одговорност за пропуст траже од старог. У Инстутуту инсистирају – ни у једном моменту пацијенти нису били угрожени.

Оливера Савић каже да се сваки давалац сигурно осетио повређеним и да сматра да је Институт био немаран према њима.

"Иако кажем, ми смо већи део тога искористили. Искористили смо еритроците, искористили смо тромбоците, искористили смо део свеже замрзнуте плазме за лечење. Ово јесте јако болно и ја могу само да саосећам са сваким нашим даваоцем који се данас осетио повређеним и да га замолим да има разумевања", рекла је Савићева.

И показују га. У Институту је и у вечерњим сатима било добровољних давалаца. Чека се, кажу, разумевање државе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара