Читај ми!

Дан жалости у Србији и РС

Србија обележава две деценије од прогона Срба у хрватској акцији "Олуја", у којој је из северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна протерано око 250.000 Срба, а 2.000 убијено. Данас је Дан жалости и у Србији и у Републици Српској.

Државна церемонија поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба одржžана је синоћ на мосту код Сремске Раче, у присуству премијера Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика.

Као и годинама раније, у Београду ће у Цркви Светог Марка бити служен парастос, а у подне ће се огласити звона и сирене.

Председник Организационог одбора за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба министар Александар Вулин позвао је грађане да се зауставе када буду чули сирене и звона, да застану и да се подсете оних који су били пре нас и оних који су страдали.

"На тај дан сви ћемо у 12 сати, уз звуке сирена и црквених звона, где год постоје Срби и где год је српска држава, стати један минут мислећи на оне који нису са нама и бити им захвални што наша деца живе у слободи и што живимо у миру", рекао је Вулин.

Сирене ће емитовати звучни сигнал "престанак опасности" у трајању од 60 секунди.

У 12 часова кренуће и шетња од Цркве Светог Марка до Центра "Сава". Колона ће се кретати поред Народне скупштине и хотела "Москва", низ Призренску улицу, преко Бранковог моста до Центра "Сава".

У 14 часова у Великој дворани Центра "Сава", у организацији Коалиције удружења избеглица, одржаће се Меморијална академија на којој ће бити приказан филм о страдању Срба и изведен уметнички програм.

На Меморијалној академији најављено је присуство председника Србије Томислава Николића, чланова Владе Србије и Народне скупштине, осталих државних органа, српског патријарха Иринеја и бројних грађана.

Према речима председника Организационог одбора Александра Вулина, 5. август ће се обележавати као Дан сећања и наредних година, и то ће бити унето у закон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара