Читај ми!

Ренџер са Увца спасао породицу

Чувар у специјалном резервату природе Увац успео је да из Златарског језера спасе петоро путника чамца који се преврнуо непун километар од бране. Све је добро прошло, али како ово није први случај у резервату са четири језера, која надгледа и чува само десетак ренџера, неопходно је пооштрити контролу свих пловила и плажа које још нису регистроване.

Скандирање на обали Златарског језера, потврђује да ништа људе не зближи тако као срећно заједнички преживљена невоља. Осећа то и трогодишњи Вук, а због ренџера Таја, већ зна шта ће бити када порасте.

Чамац у коме је Вук био са још четворо чланова породице преврнуо се на месту где је језеро дубоко више од 20 метара. Било је вече, али на срећу, запомагање се чуло до обале, и чувар који је завршавао смену, одмах је покренуо глисер.

"Кад сам стигао, видео сам пет особа у језеру, једно тамо, једно овамо, држе се, ствари около... Кад сам видео дете од три године, лакнуло ми је што има појас за спасавање, извукао сам га, а онда сам извукао жену, имао сам неку снагу. Кад сам још видео да је трудна, то ми је још већу снагу дало да их спасим", прича Мустафа Куленовић Тајо, чувар у Специјалном резервату природе "Увац".

Иако годинама долазе на језеро, ови заљубљеници у природу још не схватају шта се тачно догодило, тек, спасли су их присебност, прслук на Вуку и Тајо. Хитна помоћ је стигла врло брзо, а прегледи показали да нико није повређен.

"Сада смо сви добро. Памтићемо тај дан, славићемо га као наш други рођендан", каже Јасмина Лазовић из Ужица.

"Моја прва мисао је била да останемо сви присебни да буде што мање панике, да би започели спасавање. До јуче сам размишљао да ми се на том језеру не може ништа догодити. Ово је наук и за друге", наводи Миломир Деспотовић из Ужица.

А Резерват, који годишње има око 20.000 посетилаца, дивље плаже и око 150 разних пловила,  још чека да се контроле пооштре и заведе ред.

"Овде нема спасилаца, нема ништа. Да није чувара из Резервата Увца, не би имао ко да им помогне", каже Владимир Бијелић из Нове Вароши.

Ресорно министарство је недавно, због недостатка дозвола, на Златарском језеру усидрило бродић и скелу за јавни превоз. Остали су чамци, неретко претоварени, купачи долазе, ветрови на језеру изненада задувају, а једини који о свему и даље брину јесу чувари Резервата.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара