Двадесет година од "Олује" слике не бледе

Међу прогнанима који су 5. августа 1995. године морали да напусте своје куће била је и Нада Седлан, самохрана мајка, која је из околине Клине побегла са четворо маолетне деце. Успомене ни данас, 20 година после "Олује", нису избледеле.

На дане породичне среће у Грачацу код Книна, у коме је породица Седлан, живела до "Олује", Нада се не радо присећа. Јесен 1994. однела јој је супруга, кога су са још двадесетједним Крајишником Хрвати убили на првој линији фронта. Наредног лета, са четворо малолетне деце, од којих је најстарије имало 12 година, Нада је кренула у неизвесност.

"То је изморено, испаћено, два ћебета, једно доле, једно на њих... Да је било тешко, било је. Свега се тога присетим, али шта? Најбитније је да сам њих спасила", прича Нада.

Њена ћерка Добрила, која је тада имала осам година, каже да се свега сећа, да су неколико ноћи спавали на ливади.

По доласку у Србију, 24 дана су боравили у Нишу, а потом у Белој Паланци, где су деца звршила школу. Ћерке су се у међувремену удале и постале мајке, а синови се нису оженили.

"Што сам старија то ми је све теже, сваке ноћи када легнем слике ми се враћају, баш ми је тешко", каже Надина друга ћерка Далиборка.

Добрила наводи да им је једина успомена из Хрватске фотографија коју је мајка покупила на брзину. 

"Старији брат стално прича како би да се врати и нас вуче, што смо старије то је теже, али страха има, јер су последице остале", каже Далиборка.

Мајка Нада и даље живи у колективном центру у Белој Паланци. Иако је дочекала унуке, каже није то то. Верује да ће доживети да поново оде у родни Грачац и да после много година посети напуштено имање и обиђе супругов гроб.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара