Читај ми!

Јанковић: Недопустиво таблоидно извештавање о насиљу над женама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је сензационалистичко извештавање о насиљу над женама недопустиво и поручила да због грубог кршења етичког кодекса новинара у извештавању очекује реакцију медијских удружења.

Бранкица Јанковић је, поводом последњих писања медија о бруталном породичном насиљу над једном јавном личности у Србији, саопштила да се, уместо да заштите идентитет жртве, у јавност износе ирелевантне чињенице из живота те особе чиме се насиље релативизује, преноси Танјуг.

"Насиље у породици није приватна ствар које се треба стидети и сакривати, али никако није ни таблоидно изношење детаља из приватног живота жртве која се тиме омаловажава, чиме се посредно имплицира да је наводно изазвала насилника и ствара утисак да је насиље оправдано", истакла је Јанковић.

Како се додаје због грубог кршења етичког кодекса новинара, повереница очекује и реакцију медијских удружења, јер извештавање о насиљу у породици, директно обликује ставове грађана и грађанки у Србији.

"Управо зато што медији имају пресудну улогу у формирању јавног мњења, на њима је одговорност и задатак да кроз своје извештавање заштите жртву и недвосмислено поруче да је насиље кривично дело и да мора бити кажњиво", истакла је Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности поручила је и да је недопустиво да се кривица починиоца насиља ублажава "олакшавајућим" околностима попут "био је фин, вредан и радан човек", што је, како је оценила, чест пример.

Јанковић је упозорила да је последњи случај насиља у породици о коме је кроз медије обавештена јавност у Србији, последњи аларм за реакцију надлежних органа и хитно предузимање свих неопходних мера како би се ова ужасна појава зауставила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије