Читај ми!

Министар и синдикалци: Неће бити нових конкурса у просвети

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и представници синдиката просвете сагласили су се да неће бити нових конкурса за запошљавање, а истакнуто је да ће само мањем броју наставника који раде у настави бити понуђене отпремнине.

После реаговања Синдиката радника у просвети Србије и Унија синдиката просветних радника Србије на изјаве министра просвете о отпуштањима о којима се, како тврде, није консултовао са синдикатима, данас је по хитном позиву министра одржан састанак на којем је он од синдикалаца затражио сарадњу у спровођењу предстојеће рационализације, преноси Танјуг.

Када су у питању најављене отпремнине, договор је да се оне понуде прво старијим колегама, а да млађе колеге, које немају пуну норму, преузму њихова места.

Истакнуто је и да ће први кандидати за отпремнине бити 700 наставника са Косова, који годинама примају накнаду од 8.000 динара, а немају посао, затим, има 120 наставника и ваннаставног особља који су потпуно изгубили посао, а примају плату.

Како је истакнуто, само мањи број наставника који раде у настави добиће понуду за отпремнине.

Синдикати су инсистирали да не сме бити нових конкурса за запошљавање и министар је то и обећао.

Договорено је и да се, у складу са Посебним колективним уговором, прво формирају листе вишкова и потреба, а затим да се на нивоу школских управа направи план укрупњавања, под контролом мешовитих комисија.

Тек после тога би се знало коме би евентуално биле понуђене отпремнине.

Састанку су присуствовали Слободан Брајковић (Синдиката радника у просвети Србије), Јасна Јанковић (Унија синдиката просветних радника Србије), Ружица Тодић Брдарић (Независност) и Бранислав Павловић (Синдикат образовања Србије).

Након састанка, синдикати су се договорили да пошаљу писмо Одбору за образовање Скупштине РС и Социо-економском савету, у коме ће затражити објашњење зашто се касни са израдом платних разреда изразити бојазан по питању њихове реализације, што би могло да има велике последице по образовање у следећој години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије