Читај ми!

Породице жртава: "Олуја“ и даље траје

Судбина несталих у "Олуји" и даље је непозната, породице и даље живе у неизвесности, а њихову бол продубљује чињенице што су злочини почињени 1995. остали без казне, рекли су представници Удружења породица несталих и погинулих "Суза" и породица жртава.

Председница Удружења породица несталих и погинулих "Суза" Драгана Ђукић, најављујући сутрашњи парастос у цркви Светог Марка у Београду, рекла је да после 20 година, за многе породице Олуја још траје јер живе у неизвесности, преноси Танјуг.

Како је речено на конференцији за новинаре посвећеној 20. годишњици злочина у Олуји, до данас је са регистрованих локација ексхумирано 875 жртава "Олује", а још је 215 жртава са неексхумираних регистрованих гробних места.

Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић рекао је да је да се око 2.100 људи воде као нестали у Хрватској, од чега се око 1.100 српске националности.

Одаловић каже да се у Хрватској данас дешава оно што се контунирано понавља од избора до избора, а то је заоштравање реторике и политике, те поруке које се шаљу нису поруке добре воље него нажалост продубљују ране.

Грађанско и цивилизовано друштво, навео је Одаловић, захтева да се мења циклични, оркестрирани однос Хрватске према "Олуји".

Одаловић каже да је по евиденици у Србији 26.000 избеглих из Хрватске који желе да се врате у ту државу, али не постоји спремност међународне заједнице да им омогући сигурност, а Хрватске да се суочи са злочинима у "Олуји".

Поводом организовања војне параде у Хрватској, Одаловић каже да ниједној војци не може да служи на част то што је нападала људе који су у колонома избегли из Хрватске.

Оно што се десило не сме се заборавити 

Одаловић је рекао да се удружење "Суза" са поштовањем односи према трагедији више од 250.000 протераних Срба и према жртвама "Олује" и тиме шаље поруку да се оно што се десило не сме заборавити.

Добро је што је Србија установила Дан сећања на страдање и прогон Срба, каже Одаловић наводећи да Србија не жели сукобе и не жели да продубљује јаз, него пружа руку помирења.

Чедомир Марић, чији је син Желимир убијен 5. августа 1995. у Книну а за којим је трагао осам година, рекао је да "Олуја" није трајала само 4. и 5. августа, него и после тога и да, нажалост, траје и данас.

Перо Дамјановић, чији су родитељи Ђука и Душан убијени 5. августа пре 20 година, каже да је веома тежак процес доказивања и сазнања ко су кривци за злочине, наводећи да су налогодавци и извршиоци тих злочина богати људи који уживају све привилегије у Хрватској.
Заменик председника Српског народног већа Саша Милошевић рекао је да се у Хрватској одржава низ комеморативних скупова у организацији српских већа којих је укупно 150, на којима се читају изјаве сећања.

Наводећи да је јавност недовољно информисана о дешавањима у Хашком трибуналу везаним за "Олују", Милошевић каже да је на сајту Српског народног већа постављена апликација на којој је доступна аргументација одбране и отпужбе, као и неколико стотина докумената презентованих у Трибуналу.

Марица Шеатовић из Удружење породица "Против заборава" из Загреба рекла је да се то удружење, основано 2011. године, бави несталима и убијенима од 1991. године и настоји да обележи места страдања.

Шеатовић каже да је њен супруг убијен 1991. године и да је прошла "сву тортуру" хрватске администрације.

Породице жртава без сатисфакције за губитак 

После 20 година од хрватске акције "Олуја" породице жртава нису добиле никакву сатисфакцију за свој губитак, саопштила је Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије. 

Координација подсећа да је у акцији "Олуја" убијено више од 1.200 српских цивила, од којих је 60 одсто било старије од 60 година, а да је око 200.000 људи протерано, преноси Бета.

"Хашки суд је коначном другостепеном пресудом ослободио хрватске генерале за удружени злочиначки подухват у 'Олуји' и на тај начин и службено озваничио двоструки критеријум када су у питању злочини учењени над српским жртвама", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је за 20 година Хрватска за злочине у "Олуји" правоснажно осудила само једног починиоца, што јасно говори да није и не намерава озбиљно да суди за ове и све друге ратне злочине почињене над Србима.

Војном парадом коју организује поводом 5. августа, по оцени Координације, Хрватска показује да није у стању да упути речи пијетета према невино страдалим српским цивилима у акцији "Олуја" нити да ексхумира вше од 150 српских цивила који су убијени и сахрањени као непознате особе у познатим гробницама а воде се као нестали.

"Породице жртава позивају званичнике Хрватске и Србије да у интересу мира на овим просторима, као и у интересу породица жртава, започну озбиљну сарадњу на решавању свих отворених питања насталих, као последице прошлог рата", истиче се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије