Читај ми!

Институт није могао да утврди узрок црвене боје у Дунаву

Институт за јавно здравље Војводине у Новом Саду није могао да утврди који је узрок црвене боје у течности која се излила у Дунав, али је доказано присуство елемената који одговарају саставу крви.

Одговарајуће додатне анализе, обављане током ове седмице, показале су да је вода Дунава у новосадском приобаљу погодна за купање, рекла је специјалиста хигијене др Сања Бијеловић на конференцији за новинаре, јавља Танјуг.

Говорећи о резултатима анализе узорака воде, односно црвене течности испуштене 24. јула у Дунав у близини Београдског кеја, Бијеловићева је прецизирала да је та вода "органски оптерећена", да су у њој присутни бактерије, биолошки индикатори, примарна и секундарна фекална загађења.

Доказано је "присуство ћелија које својом величином и обликом подсећају на еритроците и леукоците", рекла је Бијеловићева, напомињући да није било могуће утврдити да ли анализирани узорак воде одступа од уобичајених резултата, јер Институт не ради континуирану анализу воде Дунава.

Бијеловићева је истакла и то да Институт, захваљујући подршци из градског буџета, контролише Дунав као јавно купалиште.

Одговарајући на питање шта би могло да буде узрок црвене боје течности у Дунаву, Бијеловићева је рекла да према резултатима анализа Институт није могао да утврди шта је могао да буде узрок.

Специјалиста санитарне хемије Бисерка Михајловић напоменула је да се, у оквиру додатних лабораторијских анализа порекла црвене течности, кренуло од претпоставки о томе да ли је реч о некаквом пигменту, неком пестициду, прехрамбеној боји, појави неких алги и да та боја "можда потиче од крви из неке од индустрија".

После свих одговарајућих анализа доказано је само "присуство елемената који одговарају крвним елементима", прецизирала је Михајловићева и додала да биолошком анализом није доказано присуство алги, "јер смо били вођени примером у Ужицу, да је то могло да буде слична или таква појава".

Михаловићева је, одговарајући на питање, рекла да се не може доказати да је евентуална крв у води животињског порекла јер би за то требало урадити ДНК анализе.

Представници Института су напоменули да је у овом случају био анализиран део комуналне отпадне воде од домаћинстава, индустрије, уличне канализације и да општи показатељи говоре о генералном загађењу воде која се излива у Дунав.

Новинарима је речено да је део испитиване воде сачуван, односно замрзнут ради евентуалних накнадних испитивања а како су истакле саговорнице, у евентуалном неком следећем сличном акциденту најцелисходније би било реаговати моментално, чим се примети загађење воде.

Институт нема информацију о томе да ли су одговарајуће инспекције и градск јавно предузеће "Водовод и канализација" реаговали у овом случају моментално и "кренули по шахтовима свих загађивача" да би утврдили узрочника загађења, рекла је Михајловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара