Читај ми!

Понавља се конкурс за прву награду за споменик жртвама ратова

Одбор за подизање споменика српском народу и грађанима страдалим у оружаним сукобима од 1990. године одлучио је да не додели прву награду, већ да понови конкурс како би се добило општеприхваћено решење, рекао је председник тог одбора и градски менаџер Горан Весић.

Весић је, отварајући изложбу приспелих радова у Музеју историје Југославије објаснио да ће сада постојати прецизнији захтеви, проистекли из стручних расправа, и да ће се покушати да се добије најбоље решење које ће бити реализовано и које ће представљати спомен-комплекс, преноси Танјуг.

Весић верује да раде праву ствар, јер сматра да тај споменик, који треба да буде подигнут, треба да буде општеприхваћен у јавности и да задовољи све захтеве.

"Мора да има димензију меморијалности, односно да буде сећање на све жртве, да има димензију едукације, да младе генерације могу да се уче о свим ужасима који су се десили на територији бивше Југославије после 1990. и да има неку врсту истраживања, јер се, нажалост, и данас налазе нове жртве...", рекао је Весић.

Нагласио је да ће се инсистирати на томе да на самом споменику буду уписана имена жртава, што до сада било на споменицима.

"Нигде немамо уписана имена својих жртава и данас, нажалост, не знамо име ниједне жртве из Јасеновца. Зато ћемо инсистирати на томе да ту буду уписана имена жртава, да се именом и презименом зна ко је изгубио живот, зато што је припадао нашем народу", рекао је Весић.

Додао је да се управо због тога расписује нови конкурс за прву награду.

"Идеја је да после тог конкурса имамо решење које ћемо моћи да применимо, а план је да до краја године имамо решење које ће бити усвојено, општеприхваћено у јавности и да следеће године, на Ушћу, на месту које је довољно репрезентативно, преко пута владе, почнемо да градимо меморијални комплекс", истакао је Весић.

Посебно се захвалио професору Николи Вукосављевићу, који је у стручном делу и оцењивању, како је навео, заиста урадио велики посао и без његовог рада и труда не би данас постојао резултат који имамо.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта истакао је да је прошло 20 година од оружаних сукоба на простору бивше Југославије, а да Србија још нема споменик којим би се одала почаст десетинама хиљада српских жртава.

Каже да је дошло време да се ода почаст српским жртвама и захвалио Скупштини града што је прихватила иницијативу његове коалиције да се подигне тај споменик.

Линта је додао да на тај начин Србија шаље поруку да не жели никакве поделе међу жртвама, да су све жртве једнако вредне, без обзира да ли су српске, хрватске или неке друге националности.

Добитници друге награде на првобитном конкурсу су аутори Славе Ајтоски и Драган Николић са коаутором Зораном Ајтоским, док је трећу награду добио аутор Душан Петровић.

Изложбу пристиглих радова могуће је видети у Музеју историје Југославије на Дедињу наредних 10 дана.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара