Европска унија помогла Трстенику у обнови од последица поплава

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и отправник послова Делегације ЕУ у Србији Хозе Антонио Гомес обишли су рехабилитовани систем за водоснабдевање општине Трстеник и посетили две породице које су кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији добиле пластенике.

Током посете инфилтрационим језерима на извориштима "Старо Корито" и "Звездан", која се налазе у склопу система за водоснабдевање општине Трстеник, Хозе Антонио Гомес подсетио је да сада више од 15.000 грађана Трстеника има стабилно и квалитетно водоснабдевање, захваљујући радовима вредним 192.400 евра које је финансирала Европска унија.

Главна изворишта за снабдевање водом Трстеника била су загађена током поплава у мају прошле године, када се Западна Морава излила у њих и нанела велике количине муља. Радови су завршени током фебруара 2015, а систем је враћен у функцију током марта.

"Европска унија реаговала је одмах и упутила помоћ Србији у санацији последица поплава, а у спровођењу активности кључна је била сарадња са Владом Србије и општинама. Захваљујући обнови инфилтрационих језера, општина Трстеник сада нема бојазни од рестрикција воде", рекао је Гомес и нагласио значај подизања квалитета живота грађана Србије кроз европске програме помоћи, међу којима се налази и програм подршке руралном развоју (ИПАРД 2014-2020).

Председник општине Мирослав Алексић рекао је да рехабилитацијом инфилтрационих језера решен највећи комунални проблем са којим се Трстеник суочио након поплава, а грађани имају нормално водоснабдевање захваљући помоћи Европске уније.

Приликом обиласка домаћинстава којима су уручени пластеници са системом за наводњавање, министарка Богосављевић Бошковић истакла је да је кроз програм помоћи пољопривредним произвођачима око 1.100 породица из Трстеника добило донације Европске уније у виду семена пшенице, ђубрива, садница воћа, пољопривредне опреме, стоке или пластеника, чија укупна вредност износи више од 320.000 евра.

"Европска унија издвојила је осам милиона евра за опоравак од последица поплава у пољопривреди у општинама погођеним поплавама, која је до сада стигла до 18.000 газдинстава. Ова помоћ ЕУ биће настављена до краја године и стићи ће до још 6.000 породица које се баве пољопривредом", рекла је Бошковићева.

"Највећа штета коју је Трстеник претрпео током поплава била је у области пољопривреде, па ће до краја 2015. године више од 1.400 газдинстава добити помоћ да обнови производњу", рекао је Гомес.

Европска унија је након прошлогодишњих поплава у Трстенику обновила и 13 породичних кућа, обезбедила десет пакета основног намештаја и кућних апарата и помогла 28 микро и малих предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије