Читај ми!

Опрезно с намирницама током врућина

Током лета требало би избегавати лако кварљиве намирнице попут млека, млечних производа, меса и брзе хране, јер је већи ризик од стомачних обољења. Надлежни углавном проверавају исправност расхладних витрина, а посебну пажњу обраћају на недекларисане производе и нерегистроване објекте. Од почетка године било је више од две хиљаде контрола. Четвртина узорака показала је неправилности.

Сваки степен више носи додатни ризик од кварења намирнице. Док су дани врели ветеринарска инспекција појачано контролише исправност хране, јер овако високе температуре погодују расту и размножавању микроорганизама.

Јаја, сладолед, млеко, млечни производи и месо на високим температурама су најосетљивији.

"Храну држимо у фрижидеру. Расхладна витрина добро ради. Оно што ја нећу да поједем не дам ни својим муштеријама", каже продавац Сузана Милановић.

Продавац Драган Кузмановић каже да у кући имају млекару која је регистрована са расхладним уређајима, хладњачама, тако да, кад крену од куће, роба је хладна.

Посебна пажња мора се обратити на место куповине, начин преноса и припрему хране, кажу у Ветеринарској инспекцији.

"Саветујем нашим потрошачима да намирнице купују у регистрованим објектима, да обрате пажњу на декларације, на изглед, на мирис и на боју. Уколико примете било какву неправилност да такве производе не користе", каже шеф Ветеринарске инспекције Београда Душан Љуштина.

На високим температурама не треба стварати залихе, кажу у потрошачким организацијама.

Председник Покрета потрошача Београда Петар Богосављевић каже да је посебно битна количина хране која се купује и да се води рачуна о количинама које су потребне за дневну употребу, да се и на тај начин обезбеди свежија храна.

Заплењено је и нешкодљиво уништено највише меса и производа од меса, више од 14 тона. Следе млеко и млечни производи, риба, јаја и мед.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије