Читај ми!

Шта омета возаче и ко је најугроженији?

Начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић рекао је за РТС да је статистика претходних година указивала да су летњи месеци, јули и август, најнебезбеднији. Од понедељка појачана контрола везивања појасева у возилима. Проверавају се и задња седишта.

Тешка несрећа на Бегаљичком брду у којој је једна жена погинула само је последњи у низу удеса са смртним исходом овог лета. Чини се да правило да су јул и август најризичнији месеци у саобраћају никада није било очигледније.

Гостујући ну Дневнику РТС-а, Владимир Ребић, начелник Управе саобраћајне полиције, рекао је да је добро да јавност посвећује пажњу безбедности саобраћаја и да се прича о томе, јер се тиме доприноси промени свести код возача и пешака и свих других учесника у саобраћају.

"Статистика претходних година јесте указивала да су летњи месеци, јули и август, најнебезбеднији. Било је месеци када је на путевима гинуло 80 или 90, чак 118 особа – у aвгусту 2009. године", рекао је Ребић.

Прошле године, тај ризик страдања смањен је на 40 до 50. И у овом тренутку тај просек се "држи" – у јулу је страдало 38 лица.

Говорећи о најчешћим узроцима саобраћајних несрећа, Ребић каже да је то пад концентрације због замора и великих врућина, врло често и гужви на путевима.

"Оно што додатно усложњава ситуацију у летњим месецима јесте хетерогеност саобраћаја, учешће возила која су спорија, често неосветљена – мотокултиватори, бициклисти, поготово на магистралама где се често налазе, а није им ту место", каже Ребић.

Појачана контрола везивања појасева на задњем седишту је норма која постоји више од 20 година. У Србији се годинама уназад томе није придавала пажња и саобраћајна полиција је спорадично кажњавала некоришћење појасева на задњем седишту.

Ребић каже да истраживања показују да се појас на предњем седишту користи 71 одсто, а на задњем седишту свега четири одсто.

Истакао је да су у Јапану и Великој Британији установили да је проценат страдања путника на предњем седишту који су везани пет пута већи уколико путници на задњем седишту нису везани. Један просечне тежине невезан путник на задњем седишту при сударној брзини од 50 километара иде силом од три тоне на лица која су везана и тај ризик страдања је пет пута већи.

"Због тога смо одлучили да у наредном периоду појачамо контролу коришћења сигурносних појасева и напред и назад", каже Ребић, додајући да су казне исте, 5.000 динара, а уколико се плати у року од осам дана, 2.500.

Сигурносним појасевима треба да буду везана и деца и, уколико нису везана, одговарају њихови родитељи. Деца до три године морају бити у корпи, појаснио је Ребић.

Биће појачана контрола возила која организовано превозе путнике до мора, јер је сваки пети возач био у прекршају, показују прве акције те контроле.

"Допрли смо до свести послодаваца тих возача који их упућују на пут у довољном броју. Имамо одговарајуће уређаје који лако и ефикасно могу да открију прекршаје", каже Ребић.

Како каже, у претходном месецу било је десет случајева да су возачи искључени из саобраћаја, што је путнике довело у непријатну ситуацију, јер су морали да чекају другог возача.

"Контроле се настављају на самим путевима лети, а када се заврши туристичка сезона, ићи ћемо до предузећа и прегледати документацију и утврђивати да ли је било пропуста", рекао је Ребић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије