Вербић: Предвиђене отпремнине, што пре направити листе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да су коначно ове године буџетом предвиђене отпремнине за запослене у просвети и да се то министарство труди да са синдикатима и директорима школа направе што пре листе.

Наводећи и да се траже, ако је могуће, стимулативне отпремнине, Срђан Вербић је новинарима рекао и да је Министарство просвете радило на разионалаизацији броја државних службеника и пре него што је први пут поменут Закон о максималном броју запослених, као и да министарство покушава да учини систем ефикаснијим, преноси Танјуг.

''Систем није ефикасан зато што имамо исцепкану норму часова, па онда имамо више наставника који држе по неколико часова уместо да имамо једног, ако је икако могуће, који држи 20 часова у некој школи. Са оваквом исцепканошћу норме заправо имамо људе који фактички не припадају ниједној школи, не осећају се као део колектива, а губимо на ефикасности и већа су издвајања из буџета због осигуарања, социјалних давања...'', истакао је Вербић.

Како каже, то је нешто што је био захтев чак и самих синдиката на почетку.

''Пре годину дана смо разговарали о томе како би самим синдикатима одговарало да коначно уместо листе технолошких вишкова са којом не знамо шта ћемо покушамо да добијемо из буџета отпремнине за те људе који су остали без часова'', истакао је министар.

Према његовим речима, реално људи са малим бројем и без часова и онако не могу да живе од надокнаде коју имају од просвете и морају да раде нешто друго и њима би свима одговарало да добију отпремнине.

Истичући да су критеријуми већ јасни, министар је навео да није задовољан њима јер су изашли као компромис у преговорима са синдикатима током петомесечног штрајка, а захтев синдиката је био да се испоштују у потпуности листе технолошких вишкова.

''Мислим да је свима нама много боље да отварамо конкурсе за нова радна места без обзира да ли је неко технолошки вишак или не и да притом највише вреднујемо квалитет, а не колико је неко провео у просвети и какав је социјални статус'', рекао је Вербић.

Може се десити да радник са мање година стажа који је бољи професор остане без посла.

''То је саставни део критеријума. Критеријуми су јавни и то је део Посебног колективног уговора који смо потписали са синдикатима'', рекао је Вербић додајући да то није добро за ђаке и да се нада да ће што мањи број младих људи остати без посла због таквих критеријума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије