Читај ми!

Ђурашковић: Пут преко Србије за мигранте најсигурнији

Подизање зида на граници Мађарске са Србијом неће спречити мигранте да уђу на територију ЕУ, каже Митар Ђурашковић из Управе граничне полиције. Истиче да је од почетка године у Србији регистровано више од 61.000 ирегуларних миграната и да они бирају пут кроз Србију јер је најкраћи и најсигурнији.

Митар Ђурашковић из Управе граничне полиције рекао је у Дневнику РТС-а да је Влада Србије формирала Радну групу за решавање проблема мешовитих миграционих токова и да су предузете неопходне мере за решавање овог проблема.

"Проблем нелегалних миграција није само наш проблем, већ и проблем околних земаља. МУП је појачао мере, гранична полиција је упутила додатне снаге на границу са Мађарском и ми активно сарађујемо са колегама из Мађарске и Аустрије", каже Ђурашковић.

Од почетка године у Србији је регистровано више од 61.000 ирегуларних миграната, а Ђурашковић објашњава да мигранти бирају пут кроз Србију јер је најсигурнији.

"Ова медитеранска рута води преко Грчке и даље преко Македоније и Србије. Ту је Коридор 10, најкраћи и најсигурнији пут до Мађарске и мигранти радије бирају Србију као транзитну земљу јер у другим земљама имају низ непријатности", објашњава Ђурашковић.

Сматра да подизање зида на граници Мађарске са Србијом неће спречити мигранте да уђу на територију ЕУ.

"Сама најава подизања зида је мотивисала мигранте да то пре уђу у простор шенгена и та најава је повећала прилив миграната. Из искуства знам да зидови нису могли да зауставе мигранте, јер они проналазе и друге руте", истиче Митар Ђурашковић из Управа граничне полиције.

Каже да је у последње време однос кријумчара према мигрантима епохалнији.

"Кријумчари угрожавају животе миграната и њихово здравље, имали смо случајеве да су мигранти погинули приликом транспорта. МУП је од почетка године поднео 444 кивичне пријаве против 666 починилаца ових дела", додаје Ђурашковић.

Каже да међу мигрантима сигурно има и жртава трговине људима, али да такве случајеве МУП није успео да пронађе, јер је тако нешто тешко установити када се они кратко задржавају у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара