Читај ми!

Скуп пут до достизања еколошких стандарда ЕУ

Србија очекује да ће следеће године отворити поглавље 27 о животној средини у преговорима са Европском унијом. Како ће ускладити законодавство у области заштите животне средине са директивама Европске уније, дефинише Постскрининг документ од 300 страна, који ће бити представљен у Бриселу почетком следећег месеца.

Велики број прописа већ је усклађен са европским укључујући и заштиту афричке грлице, око које се недавно полемисало у парламенту. Истим актом заштићена је и пољска јаребица. То је једно од питања покренутих у Бриселу, у новембру прошле године.

"Директива о птицама укључује и миграторне врсте, значи оне које су у прелету преко територије Србије и све то морамо да препознамо у свом законодавству", указује Снежана Протић, шефица Одсека за еколошке мреже и оцену прихватљивости.

За достизање стандарда у заштити животне средине Србији је потребно више од 10 милијарди евра. Највише за воду – седам милијарди евра.

"Ми сада у Србији имамо 40 постројења за пречишћавање отпадних вода. Двадесет осам су у функцији, осам раде према карактеристикама које су одговарајуће", каже шефица Одсека за заштиту вода Душанка Станојевић и напомиње да само осам одсто становништва у овом тренутку у Србији има адекватан третман отпадних вода.

Александар Весић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине указује да је потребно сачувати ресурсе за потребе будућих генерација.

"Морамо да сачувамо воду, пијаћу воду морамо да сачувамо за потребе будућих генерација... Ако будемо наставили овако да загађујемо нећемо имати воду за пиће за 30, 40, 50 година", рекао је Весић.

Србија је на предлог Европске комисије направила постскрининг документ, што није примењивано за друге земље.

"Хоћу да вам кажем да смо заправо добили прилику која се не добија често. да пре него што кренемо са званичним процесом отварања овога поглавља ми кажемо шта су планови за овако важно, најскупље поглавље за преговарачки процес", истакла је шефица преговарачког тима Владе Србије Тања Мишчевић.

За сада нема довољно пројеката како би се искористили претприступни фондови Европске уније. У буџету за ову годину за заштиту животне средине предвиђено је свега 0,14 процената бруто домаћег производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара