Читај ми!

Озбиљни проблеми с водом у појединим општинама

Усред тропских дана, поједина места у Србији имају озбиљних проблема са водом. Лозница тражи помоћ Војске Србије и суседних општина, будући да имају само две цистерне. У Александровцу су уведене рестрикције. Надлежни апелују да се вода из водовода рационално троши и не користи за заливање баште или воћњака.

Овог лета, на температурама близу четрдесетог подељка поједина места у Србији немају воду. Осам села надомак Лознице без воде је данима, али и годинама уназад током летњих месеци.

"Има седам дана како нема воде, ни дању ни ноћу. Обећавају да ће пустити и ништа. Рачуни редовно стижу, ја их плаћам, а воде немамо", каже Десанка Старчевић из Ступница код Лознице.

Сретен Живановић каже да немају воде ни за прање ни за пиће.

Од градоначелника стиже захтев да се обезбеди приступ рекама, како би грађани сами могли да допреме воду за стоку и заливање.

Надлежни поручују да воде има, али да се мора рационалније користити. Све, практично, зависи од комшије.

Због тога, Јован Маловић из ЈП "Водовод и канализација" апелује на рационалну потрошњу воде јер је то једини начин да сви добију воду.

Уз слично објашњење, у Александровцу су уведене ноћне рестрикције, уз апел да се водом из водовода не залива башта. Ко прекорачи норму, платиће казну, десет пута већу цену ако троши између 30 и 60 кубика; а ко прекорачи и то, биће искључен са мреже.

"Ми планирамо да у наредном периоду направимо свеобухватан план како да се обезбеде довољне количине воде за поливање. Мислим да треба ићи даље у решавању копања артерских бунара", каже председник Општине Александровац Југослав Стајковац.

И из Градске инспекције Београда кажу да ће контролисати да ли се вода нерационално троши, док трају врели дани. Подсећају да су казне од 10 до 50 хиљада динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара