Читај ми!

Због врућине више посла за кардиологе и интернисте

Тропски талас донео је и већи број позива службама хитне медицинске помоћи широм Србије, али и повећан број прегледа и интервенција у нашим болницама и клиничким центрима. Милика Ашанин, директор Ургентног центра КЦС, каже за РТС да највише посла ових дана имају кардиолози и лекари опште медицине.

Директор Ургентног центра КЦС Милика Ашанин је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је та установа јуче обавила 652 прегледа, а најчeшће су долазиле особе старије од 65 година, које су дехидриране и исцрпљење.

"Они најчешће долазе због кардиоваскуларних болести. У пријемним амбулантама појачан је број прегледа. Такође, и у општој интернистичкој нези, где се примају болесници са општим проблемима", наводи Ашанин.

Сумња се да је врућина јуче однела и прву жртву у Лесковцу. Ашанин наводи да је, ипак, тешко довести у везu велике врућине са смртних исходима.

Када је реч о ортопедским повредама, директор Ургентног центра подсећа да од фебруара има све више повређених, а да је у јулу број повреда у зениту.

"Имамо повећан број пољских радова, појачан саобраћај. Током протеклих месец дана прегледали смо 650 теже повређених и примили 150 особа", наводи Ашанин.

Ашанин наводи да пацијенти не треба да страхују од врућина у собама Ургентног центра јер је у операционом блоку и на интензивним негама климатизација стабилна.

Говорећи о мигрантима који кроз Београд пролазе на путу до Западне Европе, директор Ургентног центра каже да је та установа спремна за прилив таквих пацијената.

"Они су добро збринути на својој траси. Долазе из ризичних простора. То су испцрпљени пацијенти, склони дехидратацији, повређивању. Нисмо имали проблема до сад", указује Ашанин.

Директор Ургентог центра подсећа да су та установа и Клинички центар реализовали два конкурса за запослење, да су примљени нови лекари, техничари, али да је потребно још кадра.

Директор Ургентног центра указује да је набавка ангио-сале приоритет за ту установу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије