Читај ми!

Клима-уређаји оптерећују инсталације

На тропској врелини без клима-уређаја или бар вентилатора тешко је издржати. Само прошле седмице потрошња струје у Србији повећана је за 15 одсто, а само у Београду скочила је за четвртину. Снабдевање струјом је редовно, а надлежни упозоравају да се мора водити рачуна о исправности електроинсталација.

Важно је да клима ради и мало ко ових дана размишља о потрошњи струје. Расхладити се мора и на послу и у кући. У већини домова клима-уређаји раде и дан и ноћ због несносних врућина.

Надлежни саветују да се због великог оптерећења електрични апарати који могу, а посебно климе, искључују из струје када никог нема у кући.

"Људи додају велики број уређаја који имају разумно велику потрошњу и опасност се крије у унутрашњим инсталацијама које могу довести до пожара, материјалних штета, а, као што смо и видели, и људских жртава", истиче Радисав Урошевић, директор техничког система "ЕПС Дистрибуције".

Упркос врућинама, производња струје и угља је стабилна. Због потреба термоелектране, у "Колубари" се угаљ без прекида копа у три смене.

"Можете видети да нам сва три угљена система тренутно раде. Јесте доста тешко, али радници на копу су се навикли на тако тешке услове и за сада доста успешно издржавају овако јак темпо рада и овако високе температуре", наводи директор копа "Тамнава – Западно поље" Горан Томић.

Директор "Колубарских рудника" Милорад Грчић каже да цистерне редовно довозе воду, а да у кабинама постоје клима-уређаји и фрижидери.

"И у овом моменту могу да се захвалим рударима што су свесни да енергетски систем зависи од 'Колубаре' и што енергетски систем мора бити одржан", напомиње Грчић.

Потрошња струје расте у читавој Европи. На европским берзама већа потражња већ је повећала цене електричне енергије за више од десет одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара