Читај ми!

Идеја која спаја физичаре

Оно што спаја физичаре који раде у ЦЕРН-у, Италији, Немачкој и Србији јесте идеја да се оформи Академски регионални центар Верокио, који би био и национални центар за трансфер и примену технологија развијених у ЦЕРН-у. Тим поводом, гости Београда били су италијански физичари.

У Институту за физику требало би да буде отворен центар за развој нових технологија, а италијански научници сматрају да је идеја добра и зато ће је подржати. Уколико желимо боље и успешније друштво, истичу, иновације у индустрији имају капитални значај.

"Оно што знам о вашим научницима које виђам у ЦЕРН-у јесте да су веома квалитетни, а и студенти су вам веома добри. Сада сам посетио ваш Институт за физику и видео сам опрему прве класе и људе који добро раде, као и у лабораторијама у Европи, САД. Људски капитал постоји", каже председник Националног института за нуклеарну физику Италије Фернандо Ферони.

Осим ЦЕРН-а и италијанских научника, пројекат подржава и немачка институција за физику високих енергија.

"Наравно, трабало би да њихова помоћ буде највећа у области образовања кадрова, затим у опреми и оно што је можда и од свега најважније, да нам помогну у аплицирању за висока средства из фондова Европске уније", истиче представник Србије у Савету ЦЕРН-а Петар Аџић.

Користиле би се ЦЕРНОВЕ технологије, које би се даље развијале у Србији. Млади би се школовали у врхунским научним центрима уз обавезу да се врате и да наставе да раде у земљи.

"Као и Италија и Србија је жртва одлива мозгова. Кључно питање није у томе да се забрани људима да оду из земље. Требало би да сваки студент и постдипломац оде на неколико година у иностранство, поред осталог да би научио језик, али и открио другачије начине бављења науком. Потом би требало да се врати у своју земљу, али за то је потребна конкурентна област истраживања у домовини", објашњава Ферони.

Зато је предложеним пројектом предвиђено и отварање великог броја нових радних места за најталентованије и најобразованије младе стручњаке у науци, инжењерству, образовању и администрацији.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара