Читај ми!

Живот поред јаловишта на сопствени ризик

Више од годину дана од изливања 80 хиљада кубних метара јаловине из некадашњег рудника "Столице" у Костајничку реку код Крупња – проблем није решен. Комплетна санација јаловишта је најављивана за март ове године, али још се не зна када ће радови почети. Уз финансијску помоћ Јапана, ускоро треба да почне израда пројектне документације за санацију целог јаловишта.

И поред пет брана које је РТБ "Бор" урадио у новембру, тешки метали попут гвожђа и олова и даље теку и загађују воду и земљиште километрима даље.

Некада се на тој речици пецало и расхлађивало за време врућина, а сада и најмањи контакт са загађеном водом може да има озбиљне последице по здравље.

Мала Тијана Милосављевић каже да се деца више не играју на том месту, већ у дворишту.

Костајнички крај, до прошле године, био је познат по производњи воћа и поврћа.

Због изливања јаловине и тешких отрова, мештанима је забрањено да сеју башту. Не знају, кажу, да ли им је овде теже лети или зими.

"Са једног брда сам колицима дотерала и посула по редовима и онда сам посадила башту", каже мештанка Стоја Милосављевић.

Упитана да ли ће јести то поврће, каже да мора јер нема друго.

Милојко Јовановић каже да јаловина смета јер наноси смрад у топлим данима.

Мештани Костајника пијаћу воду добијају са другог брда. Према последњој анализи воде коју је Завод за јавно здравље у Шапцу радио пре неколико месеци, у Костајничкој реци концентрација антимона је 130 пута већа од дозвољене.

Из општине Крупањ кажу да су, после много обећања, коначно добили једно вредно пажње.

Уз финансијску помоћ Владе Јапана, ускоро би требало да почне израда пројектне документације за санацију читавог јаловишта.

Мирослав Милутиновић из Општине Крупањ каже да је решавање проблема преузела Канцеларија за помоћ и обнову и Канцеларија за развој Уједињених нација (УНДП).

"Тренутно је преко УНДП-а расписан конкурс за избор пројектне куће која ће се бавити решавањем овог проблема", наводи Милутиновић.

Након израде пројекта, план је да санација крене у две фазе.

Прво ће се решити проблем вода које се уливају у јаловиште и стабилизовати критична маса која је отицала у реке.

Други део уређења подразумева сређивање и чишћење корита реке. До тада, овде ће, кажу, живети на сопствени ризик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара