Читај ми!

Јуриш на буџетска места у другом року

Државни универзитети у Србији сумирали су резултате првог уписног рока. Тамо где је остало места, други уписни рок почиње првог септембра. Има их углавном на факултетима који уписују велики број студената.

На Универзитету у Крагујевцу остало је 793 места, од чега је више од половине за оне који ће сами плаћати школовање, док Универзитет у Новом Пазару може да да још 253 индекса. 

На Универзитету у Београду на шест факултета остало по неко буџетско место за будуће бруцоше, док места за самофинансирајуће студенте има готово на свим факултетима. 

Проректор за наставу Универзитета у Београду Нада Ковачевић рекла је да су нека буџетска места остала на студијским програмима, као на Филолошком факултету (српски језик и књижевност), док је за језик, књижевност и културу - односно програм за стране језике остало око 80-так места за самофинансирајуће студенте. 

"Укупно гледано остало нам је око 800 места на основним академским студијама и 27 места на интегрисаним студијама. То су студије које расписују конкурс у другом уписном року за студирање стоматологије и фармације на енглеском језику", каже професорка Ковачевић.

Највеће интересовање у првом року било је за факултете које школују инжењере, стручњаке информационих технологија, стоматологе, лекаре.

"Тамо где нису попуњена места, значи где је остало места, а нисмо ни искористили квоте одобрене од стране Владе за афирмативне уписе - за Роме и хендикепиране ми ћемо то опет огласити да они могу да конкуришу за та места. Страни држављани су полагали и сада, а тамо где нису попуњена места они ће полагати и у септембру", каже Ковачевић.

На сајту универзитета можете да погледате где је и колико остало места за буџетске односно самофинансирајуће студенте, као и слободна места за афирмативни упис ромске националне мањине, студената са хендикепом и наших држављана који су средњу школу завршили у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара