Читај ми!

Вреле ноћи у Србији

После паклених врућина које су достизале и 38 степени Целзијуса, и ноћас у Србији веома топло. У касним вечерњим сатима у појединим градовима температура око 30 степени. Црвени метеоаларм на снази и наредних дана, када се очекују и веће температуре.

У недељу и понедељак, 19. и 20. јула, температура ће у већини места у Србији достићи 39 степени, а на територији целе земље биће издат црвени метеоаларм.

Тропске врућине погодиле су Србију, а око 16 часова најтоплије је било у Великом Градишту где је жива у термометру достигла 38 степени. Најтоплији градови били су и Смедеревска Паланка, Сремска Митровица, Нови Сад, Ђуприја и Ниш, где је измерено 37 степени.

У касним вечерњим сатима температура се благо смањивала, али је у многим градовима у Србији и даље веома топло, као на пример у Београду где је у 22 часа температура износила 31 степен Целзијусове скале.

Током целог дана је најсвежије било на Копаонику, где је касно поподне измерено 17 степени, и у Сјеници у којој је увече температура износила 21 степен Целзијуса.

Хитна помоћ је само у Београду обавила више од 97 интервенција, од којих је добар део био на јавним местима.

''У 19 сати имали смо 97 интервенција, 34 на јавним местима што значи да је сваки трећи грађанин од укупног броја интервенција тражио помоћ на јавном месту'', рекла је Танјугу портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура.

Због најављених тропских врућина, у многим градовима постављене су цистерне са водом за пиће. У главном граду грађани ће моћи да се на улици освеже у периоду од 10 до 18 часова и то на Тргу републике код Стакленца, на доњој окретници на Зеленом венцу, на Тргу Славија, у Пионирском парку, близу станице, на Железничкој станици ка болници Свети Сава, на Сајму у близини спољних билетарница.

Цистерне ће бити у на Новом Београду, код Тржног центра Ушће (Шест каплара), Омладинских бригада преко пута зграде Општине Нови Београд, на Главној улици у Земуну код Поште, раскрсница Радничке и Паштровићеве, код Аде Циганлије ка Шећерани, у Карађорђевој, код аутобуске станице у парку Бристол, и у Булевару ослобођења уз стајалиште Карађорђев парк ка Народној библиотеци Србије.

"Путеви Србије" упозорили су све учеснике у саобраћају да због високих температура не путују током најтоплијег дела дана, већ рано ујутро или предвече и да се током путовања одмарају чешће него обично и узимају више течности.

Лекари саветују избегавање сунца у најтоплијем делу дана, као и чешће узимање течности и конзумирање лагане хране. Унос кафе и алкохола се, међутим, не препоручује.

"Туширајте се или купајте у расхлађеној води, примењујте и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала", саветују стручњаци из Института "Батут".

Лекари препоручују ношење лагане, комотне одеће од природних материјала светлих боја, а приликом изласка напоље, неопходан је шешир или капа са широким ободом и наочаре за сунце.

Срчани болесници и особе које се претерано зноје требало би да се чувају и воде рачуна о свом здрављу и користе правовремено своју терапију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије