Читај ми!

Једначина са четири медаље

Гимназијалци из Београда и Ниша вратили су се са Тајланда после освајања златне, сребрне и две бронзане медаље на Међународној математичкој олимпијади. Без велике буке, на београдском аеродрому дочекали су их родитељи, професори и екипа РТС-а. Неки од њих школовање ће од јесени наставити у иностранству.

Пред одлазак на Олимпијаду Алекса је питао професора шта је потребно да би уписао најпрестижнији факултет за математику у Бостону – МИТ. Одговор је био - златна медаља. И у Србију се вратио са златом.

"Ово је прва златна медаља на овако великом такмичењу. Осећам се стварно супер. Ја се овоме нисам надао. Спремао сам се озбиљно, али ово је било изненађење за мене. Сад је наравно све лакше", каже Алекса Константинов, који је освојио златну медаљу.

Најјача конкуренција нашима били су такмичари из Русије, САД и Кине.

"Многе везе сам или стекао или учврстио на овом такмичењу и мислим да је то једна врло значајна особина такмичења", каже Алекса Милојевић, који је на такмичењу добио похвалу.

Огњен Тошић, освајач бронзане медаље, каже да је било теже него претходних година, границе су биле доста ниже, али да је било занимљиво.

"Прошле године су задаци били мало детињасти, сад су били тежи. Накако, требало је више знања", рекла је Анђела Шарковић, која је освојила сребрну медаљу.

Анђела и Маријана наставиће да се друже и на Кембриџу.

"Обе смо завршиле средњу школу, ово нам је било последње средњошколско такмичење у каријери, па смо могле да се опустимо и да уживамо. И то нам је обележило турнир. Обе идемо на Кембриџ. Добиле смо пуну стипендију, она за математику, а ја за инжењерство", каже Маријана Вујадиновић, која је добила похвалу.

Има и оних који остају у родном граду. Иван Дамњановић, освајач бронзане медаље, уписао је Електронски факултет у Нишу и остаје у Србији.

А међу задацима на Олимпијади нашао се и задатак који је саставио вођа нашег тима. "Ти резултати, ма колико смо њима задовољни, говоре нам и где треба појачати рад са децом", каже вођа тима Душан Ђукић.

Никола Раичевић, ученик Математичке гимназије, члан екипе Црне Горе, освојио је једину – бронзану медаљу за црногорску репрезентацију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара