Читај ми!

Како привући стране студенте у Србију

Боља студентска размена, лакше добијање студентских виза, организација смештаја у студентским домовима - све су то задаци на којим ће универзитети интензивно радити како би било што више страних студената у Србији.

Важно је да наши студијски програми буду усклађени са оним што се учи у иностранству, и да наши дипломци буду конкурентни на тржишту рада. Зато у интернеционализацији универзитета посебно место заузима размена, односно мобилност студената. У ту сврху су и два пројекта Европске уније Сипус и Фјуз.

"Видимо како други то ураде, видимо које студенте привлаче други универзитети, на који начин то раде, како су им организовени системи за евидентирање, вођење студената, па ћемо пробати да и ми оптимизујемо наше начине и поступања", наводи Нада Ковечевић, проректор Универзитета у Београду.

Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду, истиче да се УБ труди да уговоре које има са различитим универзитетима широм свет, око 200 њих, заиста спроведе са папира у праксу.

Ништа мање нису важни ни професори. Овога јула Универзитет у Београду добио је десет нових гостујућих професора.

"Да бисте повећали квалитет наставе важно је да доведете компетентне предаваче. Имате неке области које су развијеније ван земље него у земљи, која захтевају већа материјална улагања и добро је довести свакога ко је препознат на том светском нивоу", наглашава декан ЕТФ-а Универзитета у Београду, Бранко Ковачевић.

Највећи број предаваће на Филолошком факултету.

"То је изузетно важно јер сви не могу да студирају у иностранству нити да користе Еразмус плус прогарме тако да ми заиста на неки начин свет доносимо у Србију. Са друге стране, ми смо врло заинтересовани да доприносимо интернационализацији универзитета на тај начин што својим пројектима побољшавамо позицију Београдског универзитета и на Шангаској и на свим другим листама", указује декан Филолошког факултета УБ Александра Вранеш.

Електронске комуникације омогућавају професорима да током целе године буду у контакту са студентима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије