Читај ми!

Ђуровић: Пут преко Србије повољан за мигранте

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да је најава Мађарске о градњи зида на српско-мађарској граници одјекнула у мигрантском свету.

Радош Ђуровић је гостујући у Дневнику РТС-а навео да је циљ мигранта да дођу у Србију и што пре изађу из Србије.

Напомиње да ће после изградње зида мигранти дуже да се задржавају у Србији у нади да ће прећи зид или да ће пронаћи неку алтернативу.

Ђуровић каже да је пут прекo Србије повољан за мигранте јер је у Мађарској последња шенгенска граница и ако уђу у Мађарску онда су сигурни да ће стићи у земљу дестинацију.

Када је реч о мигрантима у Србији, Ђуровић каже да је без неког великог улагања могуће регистровати те људе и издати азил на личне карте.

Како каже, велики број људи који долази има нешто новца али они нису у могућности да га подигну и да се слободно крећу. Ђуровић каже и да би они са личним картама могли легално да иду у хостеле и хотеле и да користе превоз.

"Морамо да знамо ко нам улази у земљу и са каквим подацима располажемо", истиче Ђуровић.

Говорећи о злоупотребама, Ђуровић наводи сведочења мигранта о тешким искуствима са таксиситима и хостелима. Каже да им некад за смештај наплаћују и по 50 евра, а за превоз три до четири пута већу цену.

Напомиње да мигранти не могу да сведоче о томе јер се плаше да оду у полицију ако немају личну карту тражиоца азила.

"Људе морамо да укључимо у систем како би спречили злоупотребе", каже Ђуровић.

Истиче и да извештаји са терена сведоче о тешким искуствима и патњама миграната пре него што уђу у Србију. Наводи да их током целог пута кроз Македонију кријумчари туку да би им узели новац и да би их уценили.

Ђуровић каже да је опште мишљење да, када уђу у Србију, мигранти добијају адекватну заштиту и да се поштује њихово достојанство, упркос томе што појединци злоупотребљавају њихов положај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се