Читај ми!

Опрез, врели дани у Србији

Црвени метеоаларм данас је на снази у целој Војводини, Београду, као и на западу државе, у Шумадији, Поморављу и југоисточној Србији. У остатку земље на снази је наранџасти метеоаларм. Стручњаци саветују узимање течности, лагану исхрану, облачење адекватне одеће, избегавање алкохола, туширање и заштиту од сунца.

21.50 - Хитна помоћ у Београду је до 19 сати обавила 97 интервенција, од којих 34 на јавним местима, каже за Танјуг портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура.

21.15 - Благи пад високих температура са вечерњим сатима. Тренутно најтоплије у Београду - 32 степена Целзијуса. Најсвежије на Копаонику где је измерено 17 степени, и у Сјеници у којој је 23 степена Целзијусове скале.

20.15 - Најтоплије је у Београду, где је температура 34 степена. Следе Зрењанин и Смедеревска Паланка са 33 степена Целзијуса. 

19.15 - И даље најтоплије у Великом Градишту, где је температура спала на 36 степени. Међу најтоплијим градовима су и Београд, Смедеревска Паланка, Ћуприја и Крушевац, где је 35 степени.  

18.15 - Највиша температура поново у Великом Градишту, где је измерено 38 степени Целзијуса.

17.15 - У Великом Градишту температура спала на 37 степени, колико је и у Крушевцу, Ћуприји и Нишу. Тренутно је то и највиша температура у Србији.

16.15 - Највиша температура измерена је у Великом Градишту – чак 38 степени, што је била максимална очекивана температура за први дан викенда.

Високе температуре и у Новом Саду, Сремској Митровици, Смедеревској Паланци, Ћуприји и Нишу, где је температура до касно после подне била 37 степени, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.

У Београду, Ваљеву, Кикинди, као и Лозници, Неготину, Краљеву и Крушевцу, Зајечару и Врању измерено је 36 степени. У Зајечару је температура током дана била између 36 и 37 степени.

Свега степен свежије је на Палићу, у Крагујевцу и Куршумлији, а 34 степена измерено је у Сомбору и Димитровграду. Подношљивије је у Сјеници, где је, око 17 часова, измерено 30 степени, као и на Црном врху, где је у 17 часова било 27 степени.

На Копаонику је данас било најсвежије, и на тој планини у 17 сати било је 22 степена.

Ауто-мото савез апелује на возаче да не путују у најтоплијем делу дана.

Црвени метеоаларм данас је на снази у целој Војводини, Београду, као и на западу државе, у Шумадији, Поморављу и југоисточној Србији. У остатку земље на снази је наранџасти метеоаларм.

И у региону су измерене врло високе температуре, а врхунац топлотног таласа очекује се наредне седмице. 

Због најављених тропских врућина, на добро познатим локацијама у Новом Саду и Београду биће постављене цистерне са водом за пиће како би грађани могли да се освеже.

Цистерне су у Беграду постављене на Тргу републике код "Стакленца", на доњој окретници на Зеленом венцу, на Тргу Славија, у Пионирском парку, на Железничкој станици ка болници "Свети Сава", на Сајму у близини спољних билетарница.

Такође, цистерне ће бити постављене код ТЦ "Ушће", преко пута ГО Нови Београд, на Главној улици у Земуну код Поште, код Аде Циганлије, те у Карађорђевом парку ка Народној библиотеци Србије.

У Новом Саду цистерне ће стајати на Булевару ослобођења (код Футошке пијаце), на Железничкој станици, на купалишту "Штранд" (код главног улаза) и на Тргу слободе (испред Градске куће).

Тропска врелина, са температуром од 38 степени у хладу, готово је паралисала живот у градовима Поморавља, јавља Танјуг.

Грађевинске фирме од 12 часова су прекинуле све спољне радове на објектима.

Лекари саветују избегавање сунца у најтоплијем делу дана, као и чешће узимање течности и конзумирање лагане хране. Унос кафе и алкохола се, међутим, не препоручује.

"Туширајте се или купајте у расхлађеној води, примењујте и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала", саветују стручњаци из Института "Батут".

Лекари препоручују ношење лагане, комотне одеће од природних материјала светлих боја, а приликом изласка напоље, неопходан је шешир или капа са широким ободом и наочаре за сунце.

Срчани болесници и особе које се претерано зноје требало би да се чувају и воде рачуна о свом здрављу и користе правовремено своју терапију.

Само данас после подне, уз локални развој облачности, постоји мала вероватноћа за краткотрајни пљусак и грмљавину у северним и југозападним крајевима. Jутарња температура ваздуха кретаће се од 16 до 25 степени, а ветар ће бити слаб, променљив.

Према изгледима времена за седам дана, до 25. јула биће сунчано и веома топло време, са температурама ваздуха знатно изнад просечних вредности.

У недељу и понедељак, 19. и 20. јула, температура ће у већини места достићи 39 степени, а на територији целе Србије биће издат црвени метеоаларм.

Наранџасти метеоаларм: Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

Црвени метеоаларм: Време је врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво