Читај ми!

Матична књига - спас за правно "невидљиве" људе

Број правно невидљивих грађана у Србији није лако утврдити. Према прошлогодишњем истраживању УНИЦЕФ-а, око пет одсто деце из ромских насеља млађе од пет година није уписано у матичне књиге у нашој земљи. У свету је, према подацима Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице, више од 12 милиона апатрида, то јест, људи без домовине и без држављанства.

Ваљбона Шаћири из Београда и њено четворо деце више нису "невидљиви". Ова жена коју родитељи никада нису уписали у књигу рођених, захваљујући невладиној организацији "Праксис", доказала је да "постоји".

"Хвала богу завршило се како треба чекала сам пет година. Имала сам много проблема, нисам могла да водим децу код лекара, а кад сам остала трудна ни код лекара нисам била ни на ултра звук нигде", прича Ваљбона Шаћири.

За десет година постојања кроз "Праксис" је прошло око 80.000 људи. Преко пет хиљада је уписано у матичне књиге рођених и у књиге држављана. Тренутно се пред надлежним органима води око седам стотина случајева за накнадни упис.

Изменом прописа којим би деца, чим се роде, била уписана у матичну книгу рођених - проблем невидљивих могао би умногоме да буде спречен.

"То значи да сва деца морају да буду одмах уписана без услова да родитељи имају документа или не мора одмах. То нам је и обавеза по уставу, обавезућа по Конвенцији правима детета. Дакле да дете одмах има и добије име и тим уписом сва дечја права", напомиње Иванка Костић, директорка "Праксиса".

Из Министарства државне управе и локалне самоуправе за наредну годину најављују новине у електронском вођењу матичних књига.

"Циљ је да се потпуно аутоматизује поступак вођења уписа у матичну књигу рођених од пријаве рођених од надлежне службе до уписа у књигу рођених. Тако да се надамо да ће то повезивање свих релевантних чланова утицати у многоме да се не деси да буде лица као што смо имлали до сада која смо морали да решавамо, а то је да их нема у књизи рођених", указује Јасмина Бенмансур из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

За почетак, сви они који нису уписани у матичне књиге требало би да се јаве "Праксису" у Београду или Краљеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво