Проблеми новинара у малим срединама

Ужички новинар Милан Ђокић који је у понедељак избоден ножем у градској кући опоравља се на Одељењу хирургије ужичке болнице. Нападачу 37-огодишњем Д.Г. одређен је притвор од 30 дана. То је био само још један од напада на новинаре у мањим срединама.

У сталној потрази за темом и кад је осека а новине морају у штампу или емисија иде, лоше плаћени, у борби за опстанак медија и радно место, новинари у локалним медијима као део посла прихватају и сталне притиске средине и моћника од политике до спорта.

Новинарима у малим срединама рејтинг и текст оцењују сви директно, пола града зна ко су, где живе и раде, живе без светла медијске позорнице какво обасјава звезде професије.

Уредница "Вести" Зорица Ђоковић каже да каже да су имали разних ситуација где су из клубова претили појединим колегама.

„Изложени сте чак навијачким групама које реагују на то шта напишете, дакле људи су помало заборавили шта је наш посао, да објективно правовремено извештавамо", навео је Ђоковић.

Светомир Милутиновић из Радија "Ужице" каже да и када идете улицом људи питају за проблеме уместо да питају у градској управи.

"Ја сам навикао да комуницирам с људима и трудим се да радим свој посао одговорно и квалитетно, онако како треба, јер увек имам ту реченицу - ја ходам улицама овог града", рекао је Милутиновић.

Судбину новинара у локалним медијима добрим делом деле и дописници . У ситуацији кад је, осим притисака, прозивки, негодовања и физичка безбедност често на испиту једина реакција су најчешће саопштења професионалних удружења.

Члан Управног одбора УНС-а и дописник Слободне Европе Новка Илић каже да се саопштења памте један сат или највише један дан и ништа више.

"И УНС И НУНС и Локал прес су за то да се заштите новинари на локалу и дописници који раде у свим деловима Србије у тешким условима и за мале паре.

Оно што их држи, слажу се ужички новинари на основу свог искуства и контаката с колегама из других места у Србији је ипак ентузијазам професије чије воде се тешко напуштају кад се једном уплови у њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво