Читај ми!

Радници "Електромреже" потписали донорске картице

У кампању за промоцију завештања органа укључила се "Електромрежа Србије". Донорске картице потписали су директор тог предузећа и запослени у Београду. Наредних дана и месеци предавања о значају даривања органа и потписивање картица биће организовани у филијалама и погонима тог предузећа широм Србије.

Запослени у "Електромрежи Србије" најпре су одслушали предавање о значају завештања органа, а онда је уследило потписивање картица.

"Мој мотив је хуманост, ја сам лично остао без оца који је чекао трансплантацију и није је доживео. Сви треба да се прикључе овој акцији јер један живот који више не постоји може да продужи и до десет живота", указује директор ЕМС Никола Петровић.

Запослени у "Електромрежи" поручују да је ово једна хумана акција коју треба сви да подрже јер много људи чека на трансплантацију,

И док су у "Електромрежи" потписивали донорске картице, на Војномедицинској академији се после трансплантације бубрега опоравља четрдесетрогодишњи Никола.

Захваљујући оцу, који му је дао бубрег, Никола сада безбрижније може да очекује септембар и рођење трећег детата. На дијализу је ишао три године, а бубрези су му страдали у саобраћајној несрећи.

"Не идем више на дијализе, нема више тог малтретирања, мучења. Другачији је живот, све се враћа у нормалу", истиче Никола Малетковић.

Николин отац, који има 74 године, каже да су се за интервенцију припремали од прошле године.

"Било је питање да ли могу да поднесем или не. Одобрили су да може и, хвала Богу, успело је", прича Јован Малетковић.

У Србији је неопходно развијање тзв. кадаверичне трансплантације, када се органи узимају од особе која је мождано мртва.

"Сталном, континуираном кампањом се повећава ширење свести о значају донирања органа, а самим тим и повећава се број донора, повећава се свест нације. То је кампања која не престаје никада", наводи Ненад Милојичић, вршилац дужности директора Управе за биомедицину.

У Србији је од почетка године сагласност за трансплантацију дало 11 породица, урађено је 20 трансплантација бубрега, петоро пацијената је добило ново срце, четворо јетру, а урађено је и шест трансплантација рожњаче. Донорску картицу у овом тренутку има око 115.000 грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се