Честитке поводом Рамазанског бајрама

Поглавари муслимана у Србији-реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић и председник Мешихата ИЗ у Србији муфтија Мевлуд Дудић честитали су верницима Рамазански бајрам, уз поруку да је то празник мира и љубави према другима. Јусуфспахић позвао на "бајрамску софру".

Дудић је следбенике Исламске заједнице у Србији позвао да покажу љубав према свима - родитељима, деци, родбини, комшијама и пријатељима и да притекну у помоћ болеснима и свима којима је помоћ потребна.

"Не дозволите да бајрамске дане проводите уз игру и непримерену забаву. Нека се трагови Рамазана осете и у данима Бајрама", поручио је Дудић.

Он је навео и да ће овај Рамазан остати упамћен по дугим и топлим данима, пуним џамијама, али и по томе што је Веће Исламска заједница у БиХ, којој Исламска заједница у Србији организационо припада, издало фетву којом је "локалитет Сребренице проглашен шехитлуцима геноцида над муслиманима Бошњацима у којој се каже да свако ко долази и борави на овом месту мора чувати достојанство шехитлука и понашати се у складу са тим".

Истакао је да то значи да они који долазе да одају почаст жртвама морају уживати пуну сигурност и достојанствен третман.

Дудић је још једном у бајрамској поруци осудио напад на премијера Александра Вучића 11. јула у Поточарима истакавши да то није у складу са муслиманском вером и традицијом.

"Оним што је учињено у Поточарима од појединаца погажено је достојанство жртава геноцида. Тиме је оскрнављен верски обред џеназе (сахрана) на том месту. Ми смо били и трајно смо опредијељени миру и чињењу добрих дела", поручио је Дудић.

Зилкић је у Бајрамској посланици навео да је Рамазан месец поста, када је узвишено стање душе која се одмара док посматра, храни док размишља, лечи док разговара.

Пост је, каже, био начин да се провери наша спремност да кренемо из лошег у боље стање наше душе, да покажемо своју оданост на правоме путу, искажемо своју покорност Алаху и његовом посланику.

Пост је, напоменуо је, начин да осетимо радост у вери и спознаји да наш овоземаљски живот има смисла у тежњи да дођемо до џенета (раја).

"А онај који је постио, искрено и предано, може се надати џенету и може се радовати Бајраму у свом срцу, у својој кући и у свом комшилуку, јер Рамазан је срећа у нама, а Бајрам је мир са другима", поручио је Зилкић.

Заменик реис ул улеме Исламске заједнице Србије и србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић честитао је верницима Бајрам и позвао суграђане и комшије на традиционалну "бајрамску софру".

"Бајрамска софра" биће постављена традиционално у Јевремовој улици, улици отвореног срца, крај Бајракли џамије, сутра, првог дана Бајрама, у 14 сати након џуманског - саборног намаза.

У саопштењу Ријасета се наводи да овом трпезом муслимани Београда и Србије желе да поделе радост са својим суграђанима.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић честитала је свим грађанима Србије исламске вере Рамазански Бајрам.

"Честитам предстојећи празник грађанима исламске вере у нади да ће донети мир, толеранцију, међусобно поштовање и разумевање. Желим вам да овај велики празник прославите у здрављу и миру, окружени породицом и пријатељима", наводи се у саопштењу председнице Скупштине. 

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Мехо Омеровић честитао је свим верницима Рамазански бајрам.

"Овај Бајрам дочекујемо у времену националних напетости, зато је сада више него икад потребно да га у миру, љубави и задовољству проведете са својим најближима и са онима који су ту са вама и у добру и у злу. Са комшијама, у здрављу и весељу поделите радост и срећу коју тај празник доноси", пожелео је Омеровћ, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.

Народни посланик Скупштине Србије и потпредседник Странке демократске акције (СДА) Санџака Енис Имамовић упутио је честитку поводом наступајућег празника. 

Председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин честитао је свим Бошњацима и муслиманима наступајући празник - Рамазански бајрам.

Пожелео је да и овај бајрам проведу у добром здрављу, срећи, свеопштем благостању и да их благодати прате током целе године.

''Нека овај Рамазански бајрам буде прилика да једни другима дарујемо више свог времена и пажње његујући вредности наше вере и традиције, те да у овим мубарек данима јачамо самопоуздање и градимо заједничку будућност са припадницима целе наше заједнице'', поручио је Угљанин.

Министар правде Никола Селаковић пожелео је верницима Исламске заједнице да Рамазански Бајрам дочекају и проведу у миру, спокоју и задовољству."

Председник општине Грачаница Владета Костић такође је честитао празник свим исламским верницима.

И председник Покрајинске владе АП Војводине Бојан Пајтић честитао је верницима исламске вероисповести Рамазански бајрам, саопштио је биро војвођанске владе за односе с јавношћу.

"Срдачно честитам Рамазански бајрам свим исламским верницима у Војводини и целој Србији, са жељом да дух овог празника допринесе атмосфери мира, разумевања и љубави", истакао је Пајтић.

Либерално демократска партија (ЛДП) честита је Бајрам припадницима исламске вероисповести, са жељом да празник проведу у срећи, миру и слози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво