Читај ми!

Потрага за несталима у складу са "Тијаниним законом"

Потрага за несталим лицима почеће без одлагања по пријави нестанка, утврђено је изменама Закона о полицији које је данас усвојила Скупштина. Отац Тијане Јурић каже да је ово почетак борбе за сигурност деце у Србији.

Полиција је дужна да убудуће, у случајевима нестанка лица, без одлагања користи расположиве мере и радње, по пријави нестанка, што би требало да обезбеди ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малолетника, у складу са у јавности познатим "Тијаниним законом", преноси Танјуг.

Измене Закона о полицији, за које су гласала 183 посланика, док је један био против, требало би да допринесу правној сигурности јер омогућавају ефикаснију организацију МУП-а и поступање у случајевима пријаве нестанка лица, као и хитно реаговање у ситуацијама повећаног ризика.

Прецизиране су и процедуре за ангажовање специјалних и посебних јединица, поступање полиције у стању повећаног ризика, које захтева делимичну или пуну приправност полицијских службеника на делу Србије.

Предвиђено је да министар, на предлог директора полиције, у таквим ситуацијама и догађајима налаже извршавање задатака прилагођених насталим потребама.

Тијанин отац Игор Јурић написао је на свом Фејсбук профилу да је закон усвојен и да је захвалан свима који су подржали усвајање Тијаниног закона.  

"Усвојен је закон... После велике борбе и за мање од годину дана. Урадили смо велику, огромну ствар. Ми тога нисмо ни свесни. Тијана јесте. Хвала, Србијо. Хвала Белгији, Македонији, Босни, Хрватској, свима у Европи и свету... Показали смо да је некад тишина много гласнија, јача и моћнија од насиља", написао је Игор Јурић.

Додао је да је свако ко се сликао са поруком да треба усвојити "Тијанин закон", подржао иницијативу, написао песму или протестовао, дао велики допринос.

"И зато, издвојићу само две особе. То је пре свих Тијана, која је за ову промену закона дала свој живот. Друга особа је Душан Радивојевић, Лестат Гијани, који је из својих инвалидских колица мени дао вољу и снагу за борбу и који је покренуо лавину подршке", навео је Јурић.

Истиче да је ово почетак борбе за сигурност деце у Србији.

"Хоћу да заједно указујемо на оно што није добро и да мењамо заједно са државом. Не желимо више законе са именом деце. Нећемо да деца тако скупо плаћају грешке нас одраслих... Мењајмо се... Ја сам се променио. Заувек", написао је Тијанин отац.

Петнаестогодишња Тијана Јурић отета је и потом убијена у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године у близини села Бајмока.

Последњи пут је виђена 25 минута после поноћи, недалеко од Спортског центра "Рата" у Бајмоку, док је њено тело пронађено дванаест дана касније, 7. августа, на запуштеном сметлишту у околини Сомбора.

Драган Ђурић (34) ухапшен је после потраге која је трајала 12 дана. Признао је злочин и полицији показао где је закопао тело убијене девојчице.

Убица Тијане Јурић осуђен је на 40 година затвора. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се