Читај ми!

На плати у јавном сектору 40.000 људи мање

Број радника на плати у јавном сектору смањио се за око 40.000, од када је уведена забрана запошљавања, али се из реалног сектора до данас запослило више од 47.000 људи, који су новопријављени осигураници у ПИО фонду, рекао је министар за рад Александар Вулин.

Александар Вулин је у филијали Републичког ПИО фонда у Зајечару присуствовао промоцији нових услуга за грађане и кориснике и том приликом нагласио да је седам милијарди динара мање повучено из буџета Србије, а седам милијарди динара уплатила привреда која ради.

"То је добра вест за сваког од нас и то говори да нам привреда полако али сигурно иде набоље и оздрављује и да све мере које смо покренули дају своје резултате", рекао је Вулин.

Према његовим речима, од почетка ове године до данас, уплаћени доприноси повећани су између осам и девет одсто, зависи од месеца до месеца, што говори о повећању запослености, о томе да наша привреда, како је рекао, полако али сигурно оздрављује.

"Да је то тако, статистика може да лаже, али бројеви и новац не. То значи да смо ми од почетка године до данас повукли седам милијарди динара обавезних дотација, које је требало да нам буду уплаћене – сада нису јер није било потребе, привреда је то надокнадила и уплатила своје доприносе", рекао је Вулин.

Министар рада је рекао и да ПИО фонд мора да буде на услузи корисницима и да то све више и јесте.

"Али оно што треба да радује све нас који јесмо и који нисмо пензионери, а то је да се доприноси из привреде у ПИО фонд сливају далеко већим интензитетом", рекао је Вулин.

Навео је да ПИО фонд и његово министарство, користећи савремене методе пословања, појефтињују поступке, убрзавају их и чине доступнијим, истакавши да сви корисници не морају више да долазе до централе нити да губе време. Довољно је да пошаљу захтев и све што пошаљу као захтев у електронској форми, добиће у року до пет дана.

"И чак не морају они лично да долазе, могу да пошаљу некога од укућана са доказом, са мејлом да су послали захтев и то је све што се од њих тражи", рекао је Вулин и додао да је уведена обавеза да се сва решења и сви документи издају на ћирилици, што до сада није био случај.

Директорка Републичког ПИО фонда Драгана Калиновић нагласила је да је нови електронски сервис омогућен на целој територији Србије, у свим филијалама ПИО и да грађани могу из својих кућа да поднесу захтеве за све потребе и за сва права која остварују у ПИО фонду.

"На овај начин смо олакшали остваривање права. Наш основни циљ је да грађани што пре добију права која остварују у Фонду и на што лакши начин, а то је управо посредством ових електронских сервиса", рекла је Калиновићева.

Директорка филијале Зајечар Републичког фонда ПИО Оливера Ранђеловић позвала је грађане да се са званичног сајта фонда ПИО упознају с корисничким сервисом и апликацијама, доступношћу, потврдама и уверењима из ПИО.

Нова апликација ПИО фонда која је представљена помаже осигураницима да израчунају када ће отићи у пензију и која ће бити висина пензије, што се до сада увек компликовано израчунавало.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се