Читај ми!

Продужен рок за добијање туристичких ваучера

Рок за подношење докумената за добијање туристичких ваучера, који је требало да истекне данас, продужен је до 15. октобра. До сада се за њих пријавило шест и по хиљада људи и то највише у Београду, Крагујевцу, Нишу, Сремској Митровици и Новом Саду.

Најпопуларнија домаћа туристичка места која се могу обићи са туристичким ваучерима су Луковска и Пролом бања, Тара, Копаоник и Врњачка бања. Луковска и Пролом бања обећале су и додатни попуст туристима од 10 одсто.

За остваривање права на туристичке ваучере, на шалетер пошта треба да се дође са четири папира. Прво, то је образац пријаве који се може пронаћи на сајту министарства трговине, туризма и телекомуникација, а може да се добије и у пошти.

Други документ је фотокопија личне карте, трећи је потврда резервације у жељеном хотелу. Четврти је потврда о висини примања која и за пензинере и за запослене и за ратне војне инвалиде не смеју да буду већа од 60.000 динара.

"Процедура је јако компликована. Неопходно је релаксирати услове да се добије ваучер, јер много људи одустаје на пола пута јер нису спремни да иду више пута на шалтер и да прикупљају те папире. Једноставно људи имају отпор према бирократији", каже Томислав Момировић, из ХОРЕС-а, Удружења хотелијера и угоститеља Србије.

У ресорном министарству уважавају примедбе али тврде да процедура мора бити таква како би се онемогућиле различите злоупотребе. Кажу да су управо зато рок за пријаву продужили до 15. октобра.

"С обзиром да су октобар и новембар увек, условно речено празни са становишта укупног туристичког промета, верујемо да ћемо на тај начин ова два месеца попунити домаћим туристима", рекао је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Додаје да ће једини услов бити да грађани морају да се пријаве месец дана пре него што одлуче да путују на одмор, односно да користе ваучере. У Јути, националној асоцијацији туристичких агенција, кажу да је рано за неко сумирање резултата акције, али да не сумњају у добре ефекте.

Људи се распитују о систему и начину пријављивања, резервација које су неопходне да би се остварило право на ваучере, напомињу из Јуте.

"Свакако је интересовање веће него раније јер га пре готово није ни било. Самим тим ова акција је врло добро дочекана од стране свих оних који живе од туризма", каже Александар Сеничић, директор Јуте.

Више од 60 одсто оних који су заинтерсовани за добијање туристичких ваучера су пензионери који се највише и жале на компликовану процедуру која, да би се убрзала, подразумева коришћење интернета.

Ту, нашим најстаријим суграђанима, у помоћ треба да прискоче деца а пре свега унуци који већ са пет шест година баратају рачунаром.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво