Читај ми!

Почели радови на уређењу Савске променаде

Уређење дела променаде уз Савамалу почело је у оквиру пројекта уређења јавних површина у Савском амфитеатру, а шеталиште које се уређује имаће 1.800 метара и простираће се од Бранковог моста до сајма.

Шеталиште ће када се заврши, према речима градског урбанисте Милутина Фолића, бити једно од најлепших у Европи, преноси Танјуг.

"Биће богато јавним садржајима, као што су пешачке и бициклистичке стазе по светским стандардима, амфитеатри за културне манифестације, много зеленила и места где ће људи моћи да се одморе и освеже", рекао је Фолић и истакао да ће посебан акценат бити на игралиштима за децу и силаску на реку.

Како је објаснио, током извођења прве фазе од 300 метара, променада ће бити затворена три месеца, а за то време бициклисти ће моћи да користе алтернативну руту преко Новог Београда коју је Секретаријат за саобраћај окарактерисао као једину безбедну према Закону о безбедности у саобраћају.

Фолић је навео да је у оквиру самог пројекта Савског амфитеатра планирано да 90 одсто саобраћајница буде покривено бициклистичким стазама што је, како је додао, огроман искорак за увођење бициклистистичких стаза у стари део града.

Део тог плана је и уређење променаде чиме ће она задржати главну бициклистичку стазу која ће бити изведена у пуној дужини према највишим стандардима и бити значајно уређенија него постојећа, наводи се у саопштењу Градске управе.

"Развој мреже бициклистичких стаза у граду један је од приоритетних пројеката. Градско веће је усвојило пројекат 'ИМЕ' који промовише идентитет, мобилност и екологију у којем је један од 20 потпројеката управо развој бициклистичких стаза, чиме ћемо омогућити да у Београду бицикл почне да се користи као вид јавног превоза, а не само као средство за рекреацију", нагласио је Фолић.

Како је прецизирао, први корак биће повезивање Бранковог моста са Студентским тргом, а затим повезивање Панчевачког моста са центром.

"У наставку ће се радити стаза у Вишњичкој улици и даље према Миријеву, а у пројекту реконструкције Рузвелтове улице која ће се радити следеће године, такође је предвиђена одвојена бициклистичка стаза", рекао је Фолић напоменувши да су се за те пројекте јавили и поједини донатори који су спремни да буду партнер града у развоју мреже бициклистичких стаза.

У плану је и увођење система "bike-share", где ће грађани моћи да узму бицикл на једном месту и да га врате на другом, најавио је Фолић.

Додаје да је у припреми градска одлука која ће то омогућити, а која ће се наћи на једној од наредних седница Скупштине града.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво