Читај ми!

Може ли "жица" да спречи миграције

Мађарска војска почела са изградњом првих 150 метара зида како би спречила улазак миграната, а војску на својој граници најављује и чешки председник Милош Земан. Шта ове физичке границе значе за грађане Србије, да ли ће мигранти остајати овде и хоће ли држава морати да гради нове прихватне центре?

Власти у Мађарској почеле су да постављају темеље за темељно обезбеђење границе. Контроверзни зид вредан 21 милион евра требало би да спречи слободу кретања миграната кроз Мађарску ка Западној Европи. Мигранте то, кажу, неће спречити.

"Знам за зид, али идемо из Србије у Мађарску. То је проблем за нас избеглице, али ћемо у наредних неколико дана отићи у Мађарску. Идем у Аустралију преко Мађарске, Француске, и Енглеске", каже један од миграната.

Да зид неће спречити миграције, кажу и у надлежном министарству. Верују да мигранти неће остајати у Србији.

"Нови колективни центри се у Србији неће отварати. Садашњи капацитети су довољни. Циљ миграната из Сирије, Авганистана и Пакистана није Србија, већ Западна Европа, тако да их зид који граде Мађари неће зауставити", рекао је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Чињенице су, међутим, да је број миграната који су од почетка године ушли у Србију никад већи - чак 44.000, подаци су Центра за помоћ тражиоцима азила. Док не нађу нове правце кретања ка Западу, верују у тој организацији, мигранти ће остајати код нас.

"Тренутно је лепо време, спавају по шумама и парковима и када дође хладнији период, неће моћи да остану напољу", каже Мареа Гринвалд из Центра за помоћ тражиоцима азила.

Највише миграната сада стиже у Кањижу и Суботицу. Покрајински штаб за ванредне ситуације тражи од тих општина да размотре увођење ванредне ситуације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара