Читај ми!

Лихт: Цивилно друштво партнер у реформи државне управе

Цивилно друштво је незаобилазни партнер држави у реформи јавне управе, изјавила је председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт истакаваши да би невладине организације могле да дају велики допринос том важном послу.

"Мислим да је врло важно препознати да смо ми сарадници на истом послу, само са различитим компетенцијама и одговорностима", рекла је Соња Лихт на форуму "Реформа јавне управе-састанак партнера", а преноси Танјуг.

Подсећа да постоје три основне функције које цивилно друштво може да има у реформи јавне управе, а то су помоћ у изградњи капацитета управе, затим у мониторингу и комуникацији са грађанима.

"Велика предност цивилног друштва је његова флексибилност. Наравно да држава не може том брзином да иде у сусрет новим сазнањима као што то можемо ми. У времену које је невероватно брзо, изградња капацитета је од апсолутно приоритетног значаја", објаснила је Соња Лихт.

Говорећи о мониторингу, Соња Лихт је рекла да тек кад јавна администрација буде под јавном контролом има шансе да она постане много одговорнија.

"И треће је комуникација са грађанима. Није могућа истинска реформа државе са постојећом комуникацијом са грађанима. Све док грађани не буду актери промена, промене ће бити парцијалне, а у томе је и одговорност цивилног друштва", навела је Соња Лихт.

Указује да када "разговарамо о реформи јавне управе у ствари разговарамо о будућности ове земље, и истакла да подржава идеју о оснивању Академије јавне управе.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара