Читај ми!

Двоје деце изложено сексуалном насиљу у сваком тренутку

Тема о којој се мало говори и која је и даље готово табу у српском друштву, јесте сексуално злостављање деце. Тек недавно, урађена је прва студија са упозоравајућим подацима - да се највећи број таквог злостављања деце догоди у кући и најближем окружењу, а да је само седам одсто случајева пријављено.

Националну студију о сексуалном злостављању деце у Србији урадио је "Инцест траума центар" у сарадњи са Министарством просвете и београдским Центром за промоцију здравља жена. 

"Подаци су крајње забрињавајући. У сваком школском одељењу постоје четири детета која су преживела одређени вид сексуалног насиља и још четири детета која познају некога коме се то догодило. У овом тренутку, двоје деце изложено је неком виду сексуалног насиља", напомиње Душица Попадић из "Инцест траума центра".

У анкетирању је учествовало више од две хиљаде деце узраста од десет до осамнаест година из око деведесет школа и преко пет стотина родитеља.

"Подацима треба вераовати, јер смо радили на терену. Али оно што запрепашћује су ставови о томе колико се таквој деци помаже односно не помаже. Е то су ставови на којим треба радити", указује докторка Станислава Оташевић из Београдскoг центра за промоцију здравља жена.

Бранислава Лаjовић из Министраства просвете напомиње како ће то министарство кроз обуке наставника, родитеља и деце радити на јачању али и на препознавању сексуално злостављане деце, али и на сперечавању кроз часове разредног сатрешине.

"То ће бити и часови билогије, српског чак и математика може да се искористи, а све ће бити уз пригодан материјал који ћемо издати у циљу да све буде што ефикасније", прича Лаjовићева.

Коначни подаци студије биће завршени у септембру и за циљ ће имати промену законске праксе у овој области.

"Пракса показује да је сексуално насиље трајало три године, па три године кривично процесусуирање, а то значи искази, саслушања, поново ретраумирање. Дакле, пола живота дете проводи унутар овог искиства сексуалне трауме", подсећа Попадићева.

Просечна казна за особе које су процесиране због секусалног злостављања износи годину и два месеца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара