Читај ми!

Новац и кадар важни за технологију у здравству

Председница Комисије Министарства здравља за процену здравствених технологија Даница Грујичић каже за РТС да Србија тренутно иде у корак са светом у примени најновијих технологија. Уколико има услова, кадра и новца нове технологије примењују се одмах, наводи Грујичићева.

Даница Грујичић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је Србија протеклих 25 до 30 година заостајала за светским трендовима у лечењу, али да је за сада ситуација задовољавајућа и да наша држава иде у корак са светом.

Грујичићева која је председница Комисије Министарства здравља за процену здравствених технологија напомиње да свака институција која жели да примени неку нову методу или апарат, мора најпре да поднесе захтев овој Комисији.

Комисија потом разматра њихов захтев, а најважније је прецизно попунити формулар и описати на шта ће се нова метода или апарат односити и колико ће случајева тиме бити обухваћено, напомиње Грујичићева.

Истиче како се ова Комисија држи француских стандарда и да је 25 пацијената минимум који се мора испунити да би се применили нове начини лечења.

Подсећа да када Комисија није сигурна да ли у једној здравственој установи постоји адекватан кадар који би примењивао нову технологију и број болесника који би се лечили, онда су неопходне консултације са републичким стручним комисија.

Грујичићева каже да је на Клиници за неурохирургију КЦС на којој ради као неурохирург задовољна увођењем нових апарата за лечење, али да јој смета што ова установа још увек не ради довољно стручну неурохирургију.

Закључује како је задовољна младим кадровима и додаје како је на старијим колегама одговорност да се обезбеде бољи услови за живот и рад будућих генерација лекара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара