Читај ми!

Хуманитарне потребе избеглица задовољене

Црвени крст успева да задовољи потребе свих избеглица које му се обрате за помоћ, каже за РТС Љубомир Миладиновић из те организације. У Србији је до сада регистровано око 50.000 миграната, а чак 43.000 је изразило намеру да поднесе захтев за тражење азила. Готово свима је Србија само успутна станица.

Четири милиона Сиријаца избегло је из своје домовине и кренуло ка земљама Европске уније. Последњих недеља повећан је број избеглица на српским границама, а хиљаду особа, највише из Сирије, Авганистана и Ирака, дневно уђе у Србију.

Љубомир Миладиновић, стручни сарадник за миграције Црвеног крста, каже да та организација захваљујући сарадњи са Високим комесаријатом УН успева да се избори са изазовима.

Није лако изборити се са великим приливом избеглица, каже Миладиновић и указује да Црвени крст помаже свима који му се обрате за помоћ.

"Црвени крст захваљујући сарадњи са Комесаријатом УН и као део организованог одговора Републике Србије на хуманитарни изазов, упућује у Прешево обучене и специјализоване људе, и успева да задовољи хуманитарне потребе људи у Прешеву", рекао је Миладиновић гостујући у Дневнику РТС-а.

Из комуникације са избеглицама дошло се до податка да је Србија њима транзитна земља, а не коначно одредиште, каже Миладиновић и напомиње да то значи да, са хуманитарне стране, морају да се обезбедите неопходна средства, што је и међународна обавеза Србије.

У процесу је потписивање новог споразума са Високим комесаријатом УН, а који је базиран на дневној процени људи који долазе у Србију. Ако буде додатних потреба, Црвени крст Србије обратиће се међународном Црвеном крсту.

Миладиновић указује да је, нажалост, велико искуство Црвеног крста Србије у оваквим изазовима. Та организација је установила које су специфичне потребе избеглица, нарочито најугроженијих – жена са децом, малолетника без пратње, и спремили су одговарајуће пакете.

Избеглице долазе, каже Миладиновић, са уобичајеним здравственим проблемима, али и неки од њих са видним последицама физичког злостављања.

У Србији је до сада регистровано око 50.000 миграната, а чак 43.000 је изразило намеру да поднесе захтев за тражење азила. У чак 99,99 одсто случајева Србија им је само транзит до западне Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара