Читај ми!

"Прегрејано" лечење у болничкој соби без климе

Током претходне ноћи температура се углавном није спуштала испод 25 степени - претопло и када имате како да се расхладите. Много је теже онима који су, попут пацијената у болницама, принуђени да леже у собама без климе.

У зависности од тога да ли су смештене у соби 17 или 18, зависи и да ли ће тропске дане подносити лакше и тешке. У једној соби клима, друга је без ње, а у трећој соби ни спуштене ролетне и вентилатор не помажу многу.

Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије расхлађује се климама које су добили на поклон. У овом тренутку им фали тридесетак, а најтоплије је у чекаоницама и пријемним амбулантама.

"Тешко је, особље се труди, али било би добро да неко припомогне, буде овде и преко 30 степени, умивамо се, имамо вентилатор", каже трудница Нада Васиљевић.

Директор ГАК-а Александар Стефановић каже да клиника у Вишеградској улици у Београду ради и зими и лети, али да нису све собе климатизоване.

"Обезбедили смо да већина просторија има расхладне уређаје, централне у операционој сали, неонатологији. Има још доста просторија које немају климу, имали смо малопре случај да је човек колабирао, те је свака помоћ добродошла", каже професор Стефановић.

Операциони блокови су расхлађени, али тренутно највише проблема има ортопедија. Зграда Б се реконструише, а собе у којима су пацијенти су вреле. Две старије пацијенткиње кажу да су једва преживеле ноћ од врућине и надају се клими.

"Зграда је предратна, зими има проблем са грејањем, лети је катастрофално, ужасно је вруће", каже Марко Илић са ортопедије у Блоку Б.

У дечјим здравственим установамау Београду ситуација је боља.

"Проблем је једино што су у неким собама и бебе и мања деца, па мајке не дозвољавају због беба да се пали клима", каже Нинослав Беговић са Института за здравствену заштиту мајке и детета.

И у Врању, на кардиохирургији треба клима, али је остатк болнице добро расхлађен.

"Ја могу да вам кажем са задовољством да скоро сва одељења имају климу, и то не по једну, него више. Скоро свуда имамо климу, негде и по две, три на одељењу", кажу Звонимир Ђорђевић, управник Опште болнице у Врању.

А тамо где нема клима, још данас некако треба издржати, јер метеоролози најављују захлађење и пад температуре. А до новог врелог таласа можда ће се јавити неко ко може и хоће да помогне, надају се и лекари и пацијенти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара