Читај ми!

Неоправдани изостанци случај за социјалног радника?

Ако дете изостане из школе, а родитељ то не оправда у року од два дана, ризикује да му на врата дође социјални радник. То предвиђа Предлог закона о образовању, о коме се води јавна расправа.

Да је ђачко доба најлепше веровало се да важи за све ђаке. Последњих година све је више оних који су чешће ван школе. Тако су и забележили четири милиона неоправданих часова, само у школској 2012. Када се на то додају и оправдани – око 50 милиона изостанака уписано је у дневнике.

Да се тај број смањи – нова идеја у предлогу Закона о образовању. Ако дете не дође у школу два дана, родитељ је у обавези да јави разредном старешини. У супротном, школа је дужна да обавести родитеља. Остане ли и тада без оправдања, у троугао би могао да се умеша социјални радник.

Председник Управног одбора Друштва директора школа Србије Иван Ружичић сматра да би та мера била добра само ако би повећала одговорност родитеља. Ружичић сматра да то неће решити проблем великог броја изостанака.

Можда неће решити број изостанака, али родитељима би помогло да знају где су им деца, кажу у Удружењу "Родитељ".

"Оно што је веома важно је да је цео тај закон врло уопштен и да је важно донети подзаконске акте како би и родитељи и школе знали шта их то у пракси очекује", истиче Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

Шта у пракси очекује социјалне раднике – још ни они не знају. Поставља се питање имају ли довољан број запослених да покрију и случајеве неоправданих изостанака.

Из Центара за социјални рад поручују да ће та институција као извршилац, са капацитетима са којима располаже, поступати на основу инструкција доносиоца одлука након ступања новог закона на снагу.

Мера која предвиђа и укључивање социјалног радника неће бити само празна претња, већ реална могућност, верују у ресорном министарству.

Ако систем у почетку почне добро да се примењује, то ће бити сигнал родитељима и школама да ипак треба да поштују закон, сматра Снежана Марковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У Министарству не верују у могућности злоупотреба наставника или деце.

"Ја за сада немам идеју како би се ово могло злоупотребити, ако се деси нешто што опет треба да поправљамо – поправљаћемо", додаје Марковићева.

По најоптимистичнијем сценарију, предлог новог закона у Скупштини ће бити већ у августу. Ако буде усвојен, оправдања ће на време морати да стижу већ у првом тромесечју нове школске године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара