Читај ми!

Српски пољопривредни брендови

Заштићено географско порекло у Србији има 36 прехрамбених производа, али контролну маркицу која гарантује да је један производ с одређеног подручја тренутно има само неколико - први међу њима је футошки купус. У Футогу су заштитили бренд - и негују га. Између осталог, и бројним радним акцијама.

Најбрже се кисели, има најтањи лист и најукуснији је. Футошки купус, којим се поносе његови произвођачи. Младе маме да помогну, овога пута, улазницом за први дан Егзита.

"Схватам значај да треба да присуствујемо што већем броју акција јер треба да преузимамо иницијативу и улогу старијих", каже Ивана Јанковић.

Има и оних који први пут учествују у радној акцији као што је Милана Црепуља која истиче да је веома задовољна.

Пре три века у Футогу се порез плаћао купусом, толико је кажу био добар. Данас се футошки купус налази на многим јеловницима не само у Србији него и у земљама Европске уније.

Управо ту се ломе копља – у борби за заштиту географског порекла производа. У Србији је много оних који то нису учинили. Срећом, има и оних који јесу.

"Једна од основних награда је та да се формира разлика у цени футошког купуса и осталих купуса. Наши произвођачи добијају обуку како да производе здраву и безбедну храну и то је један предуслов да би у будућности могли прво да конкуришу за национални фонд а онда да конкуришу кроз европске фондове", објашњава председник Удружења "Футошки купус" Горан Пуача.

Светски а српски, могли би да буду и сјенички сир, сремски кулен, ариљска малина - али ниједан од тих производа није заштићен на европском нивоу. Ресорно министарство од следеће недеље посећује произвођаче, а главна тема биће заштита производа.

"Свесни смо тога да се ради о малим произвођачима и да их треба финансијски помоћи, тако да и кроз Закон о подстицајима и руралном развоју, поред тих општих мера подршке имамо и специфичне мере које су баш намењене тим произвођачима. Управо за циљ имамо да систем буде што атркативнији, да укључимо што више произвођача, а да обим производње буде већи него што је сада", истиче Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

На светском тржишту нема већег патриотизма од заштите производа. То је шанса за земљу да убира плодове и успут, кроз брендове, гради имиџ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво