Читај ми!

У плану проширење парка Тара, чуварима статус службеног лица

Нацрт Закона о националним парковима, којим се планира проширење Националног парка Тара на подручје Заовина и измене Закона о заштити природе, наћи ће се у скупштинској процедури у септембру, најавила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Министарка је, током посете Националном парку Тара и на састанку са руководством и управљачима парка, најавила да ће изменама Закона о заштити природе чувари заштићеног подручја добити статус службеног лица, преноси Танјуг.

Чувари на терену често не могу да спроведу постојећа овлашћења, рекла је Снежана Богосављевић Бошковић и подсетила да су прошле године донети Правилник о стручном испиту за чувара заштићеног подручја и Правилник о службеној одећи чувара заштићеног подручја.

Овим правилником прописан је јединствен изглед службене одеће за чуваре свих заштићених подручја, чиме се постиже њихова препознатљивост али и промоција.

Чувари су лица која директно представљају заштићено подручје и управљача на терену, дају потребне информације о вредностима подручја али и о дозвољеном понашању посетилаца.

Министарка је подсетила да је Министарство у току 2014. године суфинансирало прву фазу пројекта "Сушење шума у националним парковима и другим заштићеним подручјима", која је реализована на огледној површини од 6.000 хектара на подручју Националног парка Тара.

Као резултат прве фазе пројекта, спашено је 330.000 стабала или приближно 30.000 кубних метара дрвне масе.

Циљ пројекта је, како је саопштило Министарство, проналажење узрока сушења шума али и решења које би спречило даље ширење ове појаве.

"Заштићена подручја у Србији обухватају 6,3 одсто површине, а приоритет нашег Минстарства у области заштите природе је повећање ове територије на 12 посто", рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.

У директној надлежности Министарства има 68 подручја од националног интереса, од тога пет националних паркова, четири парка природе, седам предела изузетних одлика, 19 споменика природе и 33 строга, општа и специјална резервата природе, подсетила је министарка.

Подручје планине Тара први пут је проглашено за Национални парк 1981. године Законом о Националном парку Тара. Обухвата површину од 19.175 хектара на територији општине Бајина Башта.

Управљање је поверено ЈП "Национални парк Тара" из Бајине Баште, које својим залагањем али и годишњим субвенцијама Министарства, константно унапређује и промовише ово значајно подручје.

Министарка Снежана Богосављевић Бошковић са сарадницима обишла је и резерват природе Црвени поток, уређену стазу за особе за инвалидитетом "Совина учионица", видиковац Бањска стена и налазиште Панчићеве оморике - брана Заовине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво