Читај ми!

Суботичка циглана уточиште за мигранте

Последња тачка на дугачком путу миграната у Србији најчешће је Суботица, одакле преко зелене границе, илегално прелазе у Мађарску. Свест Суботичана да овим људима треба помоћи пробуђена је овог викенда.

На 32 степена у хладу, на бунару поред бивше циглане на периферији Суботице, мигранти покушавају да се расхладе и одрже личну хигијену. Вода са бунара није за пиће, али је они конзумирају кад друге нема. Због тога су овог викенда поједине суботичке невладине организације покренуле иницијативу за прикупљање хуманитарне помоћи за мигранте, јавља допсиник РТС-а. 

"С обзиром на то да је локална самоуправа донела одлуку да ће се кретати у некаквим законским оквирима и не помаже мигрантима, не односи им воду и храну и не пружа им здравствену заштиту, ми смо одлучили, као Центар грађанских вредности, да покренемо једну акцију која траје данас и сутра где прикупљамо највише воду и храну", каже Наталија Јаковљевић из Центра за грађанске вредности.

Сва прикупљена помоћ биће предата Источноевропској мисији која једино континуирано помаже невољницима који се окупљају у суботичком предграђу.

"Једино што бих хтео јесте да охрабрим да не остане само на једном викенду, па да заборавимо. Дај Боже да ће то потрајати и онда ћемо показати мало више хуманости према овим људима, да виде да овде у Србији и Европи има људи који саосећају са патњом других", поручује Тибор Варга из Источноевропске мисије.

У Жупанији Чонград, која се граничи са Србијом, мађарска полиција је у протекла 24 сата приведела 622 илегалца, међу којима 56 деце.

У мађарском парламенту наредне недеље, по убрзаној процедури, требало би да се разматрају измене закона који ће отежати боравак илегалних миграната у Мађарској и омогућити подизање ограде дуж мађарско-српске границе.

Најавом подизања ограде на мађарско-српској граници и доласком лепог времена број оних којима је ово последња база пред илегалан прелазак границе достигао је број од 200 људи дневно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво