Колико државу кошта студент

Према најновијим истраживањима Инфостуда већина матураната жели да упише државни факултет и да се школује о трошку државе. Само два одсто матураната се одмах одлучује за приватне факултете. На неким државним факултетима ове године су веће квоте за упис студената, док су негде веће школарине и крећу се од 50.000 до 243.500 динара.

Математичким језиком речено само на Универзитету у Београду има 18.000 кандидата а 38.000 пријава - што значи да је свако пријавио по два програма на једном факултету, док се 3.000 матураната пријавило на два факултета. Не чуди, јер будући бруцоши пре свега очекују буџетски статус. Уписне квоте су дефинисане решењем комисије за акредитацију, а буџет одлуком Владе.

Један буџетски студент кошта државу око 250.000 динара. Распон школарина, у зависности од смера, од 108 хиљада до 243 и по хиљада динара на Електротехничком факултету тумаче на следећи начин.

Декан Електротехничког факултета Уноверзитета у Београду Бранко Ковачевић каже да је то тако јер су велики трошкови и да је много самофинансирајућих студената, за које држава не плаћа.

"Ви морате њима да обезбедите наставу, као и буџетским студентима, морате да им обезбедите радно место, додатне вежбе, да примите додатне асистенте, људе, то су студени докторских или мастер студија који ће да раде са њима. То се плаћа из прихода факултета и зато је то тако. Али та школарина је још увек нижа, бар пет посто у односу на оно што плаћа држава", објашњава Ковачевић.

Новина овгодишњег уписа је и више места за самофинансирајуће студенте Филолошког факултета. Ту се сада уписује 1.505 будућих филолога. А пријевило се 1.670 потенцијалних бруцоша.

Декан Филолошкога факултета Универзитета у Београду Александра Вранеш рекла је да они могу да бирају између четири студијска програма при чему један студијски програм - језик, књижевност, култура, обухвата 27 студијских профила.

"На Филолошком факултету имају могућност слушања изборних предмета којих је око 1.300. Дакле, током својих студија они на неки начин поред оних главних предмета обликују свој студијски програм, сами га креирају, формирају једну такозвану корпу изборних предмета која им омогућава једну велику ширину", каже Александра Вранеш.

Велико инетресовање је за студије техичких наука, за студије на ФОН-у пријавило се 2.000 кандидата, ЕТФ-у 1.200. Изненађење овогодишњег уписа је изузетно велико интересовање за Машински факултет.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво