Нови успех младих програмера, четири медаље у Бугарској

Млади програмери из Србије постигли су одличан резултат на Балканској информатичкој олимпијади у Бугарској где су освојили једну златну, једну сребрну и две бронзане медаље.

Марко Станковић, ученик гимназије ''Светозар Марковић'' у Нишу освојио је златну медаљу, Димитрије Ердељан, ученик гимназије ''Јован Јовановић Змај'' у Новом Саду сребрну, а Душан Живановић, ученик гимназије ''Светозар Марковић'' у Нишу и Никола Јовановић, ученик Математичке гимназије у Београду - бронзане медаље, преноси Танјуг.

У Русеу је на 23. олимпијади од 28. јуна до 3. јула учествовало 50 такмичара (42 у званичној конкуренцији) из 11 земаља, а по пропозицијама, сваку земљу представља највише четири такмичара - ученика средњих школа, наводи се у саопштењу лидера српске екипе Николе Милосављевића са Природно математичког факултета у Нишу.

Други лидер екипе био је Александар Ивановић са Електротехничког факултета у Београду.

Како се напомиње, ово је трећа узастопна златна медаља за Марка на Балканијадама, уз два сребра са Међународних олимпијада, као и да Димитрије већ има сребро и бронзу на Балканијадама, уз сребро и бронзу са Међународних олимпијада.

Такође, Србија у последње три године има укупно пет златних медаља (два сребра и пет бронзаних) са Балканских олимпијада што довољно говори о квалитету наших ученика.

Припреме за Балканијаду су одржане средином јуна у Истраживачкој станици Петница и финасирао их је Мицрософт Девелопмент Центер Сербиа (МДЦС).

Трошкове пута на Балканску информатичку олимпијаду покрило је Министраство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Предстоји Међународна информатичка олимпијада која ће бити одржана од 26. јула до 2. августа у Алматију, у Казахстану.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво